În urma unui acord între UMF Iași și Opera Națională Română Iași, accesul studenților la repetiția generală a spectacolului, care are loc cu o zi înainte de premieră, este gratuit, pe baza carnetului de student, în limita locurilor disponibile (200 de persoane).
Studenții care doresc să participe trebuie să completeze următorul formular: https://formulare.umfiasi.ro/opera-2024-04-25/
Cei 200 de participanți sunt selectați în ordinea înscrierilor. În momentul în care locurile s-au ocupat, formularul de înscriere se dezactivează.
„În special studenții de la programele în limba franceză și în limba engleză și-au manifestat intenția de a cunoaște tainele culturii ieșene. Recent au vizitat câteva dintre muzeele reprezentative ale Iașului, au participat la vernisajele unor expoziții de artă plastică și colaborează cu studenții de la programele în limba română în diverse evenimente culturale. Prezența la unul dintre spectacolele reprezentative din patrimonial muzical mondial este o continuitatea a călătoriei la care îi invităm.”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
„Compozitorul la care întâlnim cel mai mare interes în raportarea la boală este Giuseppe Verdi, cu nouă opere care prezintă medici. Dinamica rolului medicului în istoria operei reflectă dezvoltarea medicinei, a poziției sociale a medicilor și atitudinea publicului față de profesia medicală. Medicina și muzica sunt strâns legate, după cum bine se știe, și, ca să fim mai specifici, ceea ce caută fiecare dintre studenți, este găsirea și rafinarea «vocii». E un drum dinspre sine înspre muzică și retur. Este, de asemenea, o imersie în trecut, o familiarizare cu un spațiu arhitectural deosebit, o conectare de un tip special cu sine, cu publicul, cu artiști și cu orchestra Operei Naționale din Iași. Este o experiență încântătoare și este despre a face parte dintr-un mediu diferit de cel de zi cu zi, care stimulează simțurile.”, a declarat și dr. Richard Constantinescu, coordonatorul Centrului Cultural „I I. Mironescu” al UMF Iași.