O clădire emblematică a Iașului universitar și-a sporit strălucirea!

Timp de doi ani, cea mai mare bibliotecă din regiunea Moldovei – Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU) – a beneficiat de un complex proiect de modernizare.
Cele mai importante lucrări de restaurare a clădirii monument istoric, unul dintre edificiile culturale emblematice ale României, au constat în refacerea acoperișului, consolidarea fundației prin lucrări de hidroizolație, securizarea depozitelor de carte din subsolul clădirii prin instalarea unor instalații de desfumare mecanică, renovarea aulei, concomitent cu montarea unor sisteme moderne de reglare a luminozității și de climatizare.
Proiectul a fost completat cu dotarea cu echipamente moderne: sistem de supraveghere video, un sistem de înregistrare a vizitelor necesar tururilor ghidate, un sistem de autoîmprumut la domiciliu, o instalație de ultimă generație de videoproiecție și videomapping, atât pentru interior, cât și pentru exterior, un sistem performant de sonorizare și câteva computere performante.
De asemenea, a fost modernizat portalul www.bcu-iasi.ro și a fost îmbunătățită semnificativ infrastructura informatizată a instituției.
Nu în ultimul rând, proiectul a îmbunătățit considerabil oferta de servicii furnizate de BCU: tururi ghidate, cu o frecvență care a crescut până la 6.000 vizitatori / an, expoziții de carte, in situ și online, urmărite de aproape 5.000 de beneficiari / an, ateliere și conferințe etc.
„Ca să parafrazez un citat celebru, ca să rănești grav o cultură e suficient să închizi cât mai multe biblioteci!
Din fericire, BCU – un veritabil brand al Iașului – continuă să își îndeplinească menirea de a face lumea mai bună! Pentru mine, înainte de a fi o instituție, BCU este un simbol al cunoașterii și acțiunii, cu atât mai mult cu cât aparține prestigioasei universități ieșene, iar studenții sunt, prin excelență, fermentul unei societăți dezvoltate.
Dorința mea este ca bunii cărturari să se implice mai mult în treburile cetății și, de aceea, administrația locală a fost mereu deschisă proiectelor venite din mediul universitar, din zona tinerilor și a mentorilor acestora.
Felicit echipa BCU pentru acest frumos proiect și îi doresc să se bucure de cât mai mulți cititori!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Proiectul de restaurare și reabilitare a clădirii monument istoric a fost implementat de BCU, în parteneriat cu Asociația Ready to Open Intercultural Spaces din Iași și a fost finanțat de Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, cu sprijinul Ministerul Educației, prin Schema de ajutor de stat pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, Programul RO-CULTURA, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021. Valoarea totală a proiectului este de 10.347.288,40 lei, echivalentul a 2.091.248,49 euro.