Dieta Nupo reprezinta un regim hipocaloric (maxim 800 de calorii pe zi) care presupune inlocuirea meselor principale cu shake-uri special dezvoltate pentru a asigura organismului necesarul optim de macro si micronutrienti indispensabili. Scopul principal al acestui regim hipocaloric este acela de a pierde in greutate intr-un mod sustenabil, fara afectarea masei musculare.
Afla mai multe despre proteine, lipide si glucide – sa intelegem macronutrientii
Al doilea obiectiv al regimului este acela de a creste aportul zilnic de lichide prin consumul a cel putin 2 litri de apa sau ceai fara zahar pe zi, suplimentar fata de bauturile proteice specifice regimului. Cresterea aportului lichidian diminueaza senzatia de foame, facilitand adaptarea organismului la ketoza (arderea de grasimi de catre organism in scopul obtinerii de energie) cu asigurarea in acelasi timp a bunei functionari a rinichilor.
Alaturi de regimul alimentar hipocaloric, miscarea zilnica accelereaza procesul de pierdere al greutatii corporale prin arderea grasimilor de la nivelul tesutului adipos pentru obtinerea de energie. In mod normal sursa de energie a organismului este reprezentata de catre glucide, insa dietele hipocalorice implica schimbari ale metabolismului care incepe sa consume grasimi in scopuri energetice.
Tipuri de diete Nupo
Dieta Nupo este versatila si poate fi adaptata in conformitate cu necesitatile si preferintele fiecarei persoane fara a-si diminua beneficiile aduse.
- Persoanele care urmaresc o pierdere ponderala usoara, cuprinsa intre 2 si 3 kg pot opta pentru aderarea la un regim alimentar de aproximativ 10 zile
- Persoanele care vor sa slabeasca 10 kg sau mai mult trebuie sa aplice recomandarile dietei Nupo pentru o perioada de timp care poate fi cuprinsa intre 4 si 8 saptamani in functie de rezultatul final care se doreste a fi obtinut.
Odata atinsa greutatea dorita, aceasta poate fi mentinuta sau poate fi diminuata in continuare cu ajutorul dietei hipocalorice de tip Nupo 5:2 sau 2:5 prin alternarea zilelor de regim alimentar hipocaloric cu zile in care se consuma alimentatie normala (5 zile de regim cu 2 zile alimentatie normala sau 2 zile de regim urmate de 5 zile de alimentatie fara restrictii).
O alta varianta de mentinere pe termen lung a greutatii corporale dupa atingerea valorii dorite presupune inlocuirea la alegere a uneia dintre mesele principale ale zilei cu un shake proteic pe baza de lapte si soia.
Cat pot sa slabesc cu dieta Nupo?
Numarul total al kilogramelor care pot fi pierdute cu ajutorul unui regim hipocaloric care include shake-uri proteice variaza in conformitate cu tipul de dieta Nupo urmat si perioada de timp pentru care sunt aplicate restrictiile alimentare.
Studiile clinice desfasurate de-a lungul timpului referitoare la eficacitatea dietei Nupo dupa aplicarea acesteia pentru o perioada de minim 8 saptamani atesta faptul ca pierderea ponderala se situeaza intre 10 si 15% din greutatea initiala a pacientului anterioara inceperii regimului hipocaloric. Astfel, o persoana care are o greutate de 75 de kg la inceputul dietei, poate ajunge la 64-67,5 kg la finalul celor 8 saptamani de regim alimentar.
Scaderea rapida in greutate si efectele asupra organismului
- Scaderea rapida in greutate prin intermediul dietelor drastice neechilibrate are ca urmare privarea organismului de vitamine si minerale indispensabile bunei functionari, in absenta carora pot aparea senzatia de oboseala permanenta, caderea parului, fragilitate osoasa si anemie.
- Utilizarea de diuretice pentru pierderea rapida in greutate poate cauza aparitia deshidratarii acute si a dezechilibrelor electrolitice insotite de constipatie, cefalee, senzatia de ameteala sau tulburari ale ritmului cardiac.
- Dietele hipocalorice aplicate fara avizul unui nutritionist care nu sunt insotite de exercitii fizice regulate pot avea ca efect scadere ponderala, insa aceasta este determinata atat de pierderea tesutului adipos cat si a masei musculare de la nivelul intregului organism, cu efecte secundare nedorite inclusiv la nivel cardiac.
- Infometarea favorizeaza aparitia dischineziei biliare sau „bilei lenese” cu acumularea de lichid biliar bogat in colesterol sub forma de sludge (namol). Pierderea rapida in greutate prin metabolizarea accelerata a rezervelor adipoase determina excretia crescuta de colesterol la nivel biliar, cu cresterea riscului de aparitie al calculilor biliari.
Dezavantajele dietelor cu rezultate rapide
Dupa finalizarea regimului restrictiv, odata cu revenirea la regimul alimentar normocaloric, multe persoane observa o crestere ponderala brusca (efectul de yo-yo) care in anumite situatii o poate depasi pe cea initiala, de dinaintea regimului. Acest efect yo-yo se explica prin faptul ca organismul prezinta tendinta de refacere mai rapida a rezervelor adipoase in raport cu masa musculara, kilogramele recastigate dupa regim fiind reprezentate in mare parte din tesut gras.
Un alt dezavantaj al dietelor drastice in urma carora se obtine o pierdere semnificativa din greutatea corporala se refera la aparitia pielii lasate inestetice, predispusa la aparitia micozelor.
Contraindicatii dieta Nupo
Principalele categorii de persoane carora nu le este recomandata dieta Nupo include:
- Femeile gravide si cele care alapteaza
- Copiii
- Adolescentii
- Varstnicii
- Persoanele supraponderale care asociaza afectiuni metabolice sau ale sistemului cardiovascular
- Persoanele care prezinta alergie la soia si lapte (continute de catre shake-urile proteice).
De ce este recomandat sa apelam la un medic sau nutritionst?
Adoptarea unui regim alimentar de slabit la recomandarea unui nutritionist, diabetolog sau chirurg cu specializare bariatrica are ca principal avantaj posibilitatea de evaluare periodica a progresului obtinut, prin monitorizarea statusului nutritional de catre personalul medical avizat, ce poate individualiza dieta in conformitate cu necesitatile specifice ale fiecarei persoane. Inainte de inceperea programului de nutritie, medicul solicita efectuarea unui set de investigatii de laborator prin intermediul caruia este evaluata starea de sanatate a pacientului si sunt depistate eventuale carente nutritionale asociate.
Consultul de nutritie are ca scop stabilirea scopului final al interventiei (greutatea tinta la finalul regimului), orientarea planului de tratament si educarea pacientului cu privire la punerea in aplicare a acestuia. Sub indrumarea atenta a medicului, pacientul poate deprinde o serie de obiceiuri alimentare sanatoase, care adoptate pe termen lung, au ca efect imbunatatirea calitatii vietii si prevenirea riscului de aparitie al bolilor cardiovasculare si al dezechilibrelor metabolice de tipul diabetului zaharat.
Se recomanda ca dupa incheierea unei diete scazute in calorii, revenirea la alimentatia normocalorica sa fie efectuata treptat in mod responsabil, pentru a preveni reacumularea kilogramelor excedentare. Aplicarea corecta a recomandarilor cuprinse in dieta Nupo, asocierea acestora cu modificari ale stilului de viata care sa includa efectuarea de exercitii fizice regulate si limitarea consumului de grasimi saturate, zaharuri si alcool, previne efectul de yo-yo (depunerea la loc a greutatii pierdute) si diminueaza pe termen lung riscul de aparitie al patologiilor asociate obezitatii.
Sursa: www.,medicover.ro