OMS şi oameni de ştiinţă trag un semnal de alarmă cu privire la o nouă tulpină de mpox care se răspândeşte în Congo

Răspândirea mpox-ului în Africa trebuie abordată de urgenţă, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în timp ce oameni de ştiinţă au avertizat separat despre pericolele unei noi tulpini care se răspândeşte într-o parte greu accesibilă a Republicii Democratice Congo (RDC), informează Reuters.

„Există o necesitate critică de a aborda creşterea recentă a cazurilor de mpox în Africa”, a declarat Rosamund Lewis, responsabil tehnic cu gestionarea mpox din cadrul OMS, într-o notă informativă pentru jurnalişti.

Într-un alt briefing, John Claude Udahemuka de la Universitatea din Rwanda, implicat în eforturile de combatere a unui focar în provincia Sud-Kivu din RDC, a declarat că tulpina care se răspândeşte acolo este extrem de periculoasă, având rate de mortalitate de aproximativ 5% la adulţi şi de 10% la copii.

În acest an, au fost raportate aproximativ 7.850 de cazuri de mpox în RDC şi 384 de decese, conform datelor OMS de la sfârşitul lunii mai.

Numită mult timp „variola maimuţei”, boala se caracterizează prin erupţii cutanate pe organele genitale sau în gură şi poate fi însoţită de pusee de febră, dureri în gât sau la nivelul ganglionilor limfatici. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, însă unele cazuri mpox-ul poate fi letal.

Boala a fost endemică în unele părţi ale Africii timp de decenii, iar o versiune mai blândă a virusului s-a răspândit la nivel global în 2022, în principal prin contact sexual, determinând OMS să declare o urgenţă de sănătate publică care în prezent a luat sfârşit.AGERPRES