Milioane de americani şi-au luat o pauză binevenită pe 4 iulie
Această sărbătoare, care marchează pe 4 iulie semnarea Declaraţiei de Independenţă faţă de Regatul Unit în 1776, este ziua pe care americanii o sărbătoresc în mod tradiţional prin manifestări pline de mândrie ale unui patriotism de modă veche.
În acest an, când ţara se îndreaptă spre un partizanat exacerbat şi în contextul unei bătălii electorale între preşedintele Joe Biden şi contracandidatul său Donald Trump, această sărbătoare a reprezentat o bună ocazie pentru ca americanii să se reunească pentru o zi şi să uite de diferenţele dintre ei.
„Mi se pare că ţara noastră este mai divizată decât a fost vreodată”, a declarat Dwight Kinsey, un locuitor de 69 de ani din New York, care se bucura miercuri de soare pe o plajă din Coney Island.
„Dar apoi vii aici, este o zi frumoasă, plaja este curată şi drăguţă şi ştiţi cum se spune, viaţa merge mai departe”, a adăugat el.
Cu steaguri şi fanioane în culorile roşu, alb şi albastru care au decorat casele şi magazinele din New England până în Hawaii, Ziua Independenţei este, ca de obicei, o sărbătoare despre familie, mâncare şi distracţii de vară.
La New York, concursul anual „Nathan’s Famous Hot Dog Eating Contest” („Faimosul concurs de mâncat hotdogi al lui Nathan”) dă startul unei zile de excese alimentare. După lăsarea întunericului, această zi se va încheia exploziv pe malurile râului Hudson, unde focurile de artificii ale lanţului de magazine Macy’s vor lumina cerul având ca fundal linia orizontului din Manhattan.
Deşi Joey Chestnut, de 16 ori campion în acest concurs insolit, a fost declarat persona non grata la ediţia din 2024, reputaţia acestui american, supranumit „Fălci”, se face încă simţită în cadrul acestei frenezii culinare organizate în fiecare an în Coney Island.
Joey Chestnut, desemnat campion pe 4 iunie anul trecut după ce a înfulecat 62 de crenvurşti şi chifle în doar 10 minute, a fost exclus din concurs în acest an pentru că a semnat un contract cu o companie rivală care produce crenvurşti vegetarieni. În schimb, fostul campion va transmite printr-un live stream propriul concurs de mâncat hotdogi de la o bază militară din statul Texas.
În absenţa lui, un grup de 15 persoane mai puţin cunoscute vor lupta pentru „Centura muştarului”, care îi va reveni câştigătorului.
Mai târziu în cursul acestei zile, lanţul de magazine Macy’s va organiza cel de-al 48-lea spectacol anual de artificii de 4 iulie pe malurile râului Hudson, pentru prima data în ultimul deceniu. În ultimii ani, spectacolul a fost organizat de-a lungul East River.
Lansate de pe barje ancorate pe râu, aproximativ 60.000 de artificii vor urca în aer până la o înălţime de aproximativ 300 de metri înainte de a exploda în zeci de culori şi efecte speciale care vor încânta cu siguranţă zecile de mii de spectatori care se vor alinia pe ambele maluri ale râului Hudson, ce separă Manhattan de New Jersey.
În întreaga ţară, alte oraşe americane găzduiesc focuri de artificii, curse pe şosea, meciuri de baseball şi alte evenimente care le vor oferi oamenilor şansa de a uita de probleme şi de a se relaxa.
În California de Sud, oraşul Huntington Beach va organiza un eveniment ce este considerat „cea mai mare celebrare de Ziua Independenţei la vest de Mississippi”. Oraşul californian, care a început să găzduiască evenimente de 4 iulie în anul 1904, atrage în prezent peste 500.000 de persoane, potrivit organizatorilor.
Festivalul începe dimineaţa cu o alergare de 5 kilometri, urmată de o paradă şi de un spectacol nocturn de artificii deasupra Oceanului Pacific. Distracţia continuă vineri cu o petrecere de cartier şi un rodeo.
În Alaska, unde soarele abia dacă apune în timpul verii, sărbătoarea a început devreme cu un spectacol de artificii la miezul nopţii în oraşul-port Seward. Acesta a fost primul eveniment programat în cadrul Festivalului de 4 Iulie, întins pe durata a trei zile şi care include, de asemenea, o cursă istovitoare de 5 kilometri pe Muntele Marathon şi o paradă a bărcilor. AGERPRES