CT abdominal – diagnostic rapid si precis

Computer Tomografia (CT) reprezinta o investigatie imagistica non-invaziva cu ajutorul careia se pot vizualiza diferite structuri si organe ale corpului sub forma de imagini axiale si orizontale care sunt prelucrate cu ajutorul tehnologiei computerizate pentru a reda imagini de inalta calitate ale oaselor, muschilor, tesuturilor adipoase, viscerelor, structurilor limfatice si vasculare.

Computer tomografia abdominala permite examinarea in detaliu a ficatului, cailor biliare, vezicii biliare, pancreasului, splinei, rinichilor, glandelor suprarenale, stomacului, intestinului, aortei abdominale, structurilor vasculare si limfatice care deservesc viscerele de la acest nivel.

Principalele indicatii de realizare ale unei computer tomografii abdominale includ:

  • Evaluarea pacientilor politraumatizati in departamentul de urgenta pentru decelarea hemoragiilor si a leziunilor organelor abdominale (perforatii, rupturi).
  • Evaluarea pacientilor cu markeri tumorali crescuti care ridica suspiciunea unor patologii oncologice ale organelor de la nivel abdominal.
  • Identificarea maselor non oncologice (abcese, chisturi, polipi, anevrisme aortice) si a colectiilor lichidiene abdominale.
  • Diagnosticarea patologiilor ocluzive ale intestinului
  • Diagnosticarea nefrolitiazei (calculi urinari) si a litiazei biliare (calculi ai vezicii biliare.
  • Afectiuni vasculare de cauza trombotica de la nivel abdominal.

Computer tomografia abdominala poate fi utilizata in timpul efectuarii de biopsii pentru ghidarea procedurii interventionale, planificarea si evaluarea raspunsului terapeutic al pacientului dupa finalizarea diferitelor tipuri de tratamente chirurgicale sau medicamentoase, stadializarea pacientilor oncologici si alcatuirea planului de tratament chimioterapic sau radioterapic in conformitate cu rezultatele obtinute.

Ce afectiuni pot fi diangosticate cu ajutorul CT-ului abdominal?

Principalele afectiuni care pot fi diagnosticate cu ajutorul CT-ului abdominal sunt reprezentate de:

  • Afectiunile tumorale ale sistemului digestiv (ficat, pancreas, stomac, duoden, intestin), urinar (rinichi, uretere), endocrin (glande suprarenale).
  • Colecistita acuta, litiaza biliara, colangita, obstructia biliara.
  • Ciroza hepatica, abcese sau chisturi hepatice, tromboza de vena porta.
  • Abcesul pancreatic, pseudochistul de pancreas, pancreatita.
  • Ruptura de splina, infarctul splenic, tromboza venoasa splenica, splenomegalia, splina accesorie.
  • Boala renala polichistica, hidronefroza, abcese renale, leziuni ale ureterelor, litiaza renala, diferite tipuri de malformatii ale sistemului excretor (rinichi unic, rinichi in potcoava, ptoza renala, ureter scurt).
  • Stenoza de artera renala, tromboza de vena renala, anevrism de aorta abdominala.
  • Boala Crohn, obstructii intestinale.

 

In ce consta pregatirea pentru un CT abdominal?

Inainte de efectuarea unei computer tomografii abdominale pacienta/ul trebuie sa specifice daca se afla in perioada de sarcina, sa se dezbrace de vestimentatia de strada, sa indeparteze toate bijuteriile de pe corp si sa mentioneze daca are vreun implant metalic la nivelul corpului.

In cazul in care este necesara administrarea unei substante de contrast inainte de efectuarea CT-ului, pacientul este rugat sa mentioneze daca prezinta vreo alergie la substanta de contrast, sa nu manance si sa nu bea cu 6 ore inainte de investigatie.

Pacientii claustrofobi, cei anxiosi si copiii pot necesita efectuarea unui consult anestezic in vederea sedarii inainte de efectuarea CT-ului.

Persoanele care necesita efectuarea unei colonoscopii virtuale sunt rugate sa respecte o serie de instructiuni care includ pregatirea colonului cu o zi inainte de efectuarea investigatiei, iar cele care asociaza diabet non-insulino dependent sunt indrumate sa intrerupa administrarea antidiabeticelor orale cu 48 de ore inainte de examinarea CT.

Cat dureaza un CT abdominal?

Timpul necesar efectuarii unui computer tomograf abdominal depinde de complexitatea cazului si de suprafata examinata, insa de regula acesta nu depaseste 15-30 de minute. Pregatirile aditionale necesare pot prelungi aceasta perioada de timp, pacientii care necesita afectuarea unui CT abdominal cu substanta de contrast fiind rugati sa se prezinte cu o ora inainte in cadrul departamentului de imagistica in vederea ingestiei trasorului (pentru cazurile in care substanta de contrast se administreaza oral).

Cand este indicat CT abdominal cu substanta de contrast?

Substanța de contrast reprezinta un trasor care poate fi administrat atat pe cale orala, cat si parenterala (in vena), avand ca principal rol imbunatatirea calitatii imaginilor oferite prin intermediul CT-ului abdominal.

Toate substantele de contrast cu administrare intravenoasa utilizate in prezent sunt pe baza de iod, avand rol de crestere al gradului de absorbtie al radiatiilor X si de atenuare a luminozitatii imaginilor obtinute. Acest tip de substanta de contrast este utilizat pentru evaluarea patologiilor vasculare abdominale care pot include:

  • Tromboze
  • Stenoze vasculare la nivelul viscerelor intraabdominale
  • Anevrisme abdominale
  • Disectie de aorta.

Pe langa afectiunile medicale mentionate anterior, CT-ul abdominal foloseste si pentru diagnosticarea:

  • Apendicitei
  • Colitei
  • Diverticulitei
  • Pielonefritei
  • Pancreatitei
  • Bolii inflamatorii intestinale
  • Hemoragiilor gastrointestinale
  • Proceselor tumorale.

Substantele de contrast cu administrare orala permit vizualizarea in amanunt a tubului digestiv si pot fi de tip iodat sau pe baza de bariu, fiind utilizate de regula pentru diagnosticarea patologiilor de la nivel gastrointestinal care includ fistule, perforatii, inflamatii, procese tumorale si colectii lichidiene.

CT abdominal vs. CT abdominal si pelvis

In situatia in care este necesara evaluarea anumitor sisteme localizate atat la nivelul abdomenului, cat si al pelvisului, medicul poate recomanda efectuarea unui CT abdomino-pelvin pentru investigarea completa a tubului digestiv (duoden, intestin subtire, apendice, colon, rect) si al celui excretor (rinichi, uretere, vezica urinara, uretra).

Suplimentar, CT-ul pelvin permite investigarea sistemului reproducator feminin si masculin, oaselor pelvisului (sacrum, os iliac, ischium, oase pubiene) precum si vascularizatia acestuia. CT-ul abdominopelvin se recomanda in mod frecvent pacientilor politraumatizati si celor care asociaza patologii oncologice pentru evaluarea extinderii traumatismelor si al proceselor tumorale care pot include organe si structuri situate atat in abdomen cat si in pelvis.

Rezultatul Computer Tomografiei abdominale

Examinarea prin Computer Tomografie se efectueaza doar la recomandarea medicului curant in situatiile in care au fost epuizate celelalte metode de investigatie imagistica sau dupa obtinerea unor rezultate neconcludente ale acestora. Pentru a efectua un CT, pacientul trebuie sa prezinte trimitere de la medicul curant, lista scrisa cu tratamentul medicamentos curent, dosarul cu examinarile imagistice efectuate anterior si rezultatele analizelor de laborator prin care se evalueaza functia renala (uree, creatinina) pentru cazurile care necesita administrare de substanta de contrast.

Dupa finalizarea investigatiei, radiologul descrie imaginile obtinute, urmand ca diagnosticul final sa fie stabilit de catre medicul curant al pacientului, dupa integrarea detaliilor oferite de imagist in contextul clinic al pacientului.

Examenele imagistice de inalta performanta reprezentate de CT si RMN sunt un real ajutor in majoritatea specialitatilor medicale datorita capacitatii acestora de a furniza imagini de inalta calitate cu minim de expunere la radiatii. Imagistica medicala avansata permite utilizarea in siguranta al acestui tip de investigatii pentru monitorizarea in dinamica a pacientilor in etapa postoperatorie sau dupa finalizarea tratamentelor oncologice, fiind usor de tolerat de catre bolnavi. 

SURSA: www.medicover.ro