USR cere Guvernului să extindă programul „Masa Caldă” la nivel naţional, subliniind că acesta reprezintă „cea mai sigură soluţie pentru reducerea abandonului şcolar” în cazul copiilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială.
Precizările vin în contextul celor mai recente date publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), conform căruia aproape 20 de milioane de copii din Uniunea Europeană erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul ţărilor membre UE. Cifra se referă la copiii cu vârste de până la 18 de ani şi este relativ stabilă faţă de 2022, înregistrându-se o creştere de 0,1 puncte procentuale.
„Guvernul PSD-PNL a abandonat copiii României, care sunt cei mai expuşi din Uniunea Europeană la sărăcie şi excluziune socială, conform celui mai recent studiu Eurostat. Programul ‘Masă caldă în şcoli’ este cea mai sigură soluţie pentru reducerea abandonului şcolar pentru copiii aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială, dar liderii PSD-PNL refuză să îl implementeze la nivel naţional”, reiese dintr-un comunicat USR.
Programul „Masa Sănătoasă” a fost implementat în primul semestru al anului şcolar 2023-2024 în doar o treime din cele 450 de şcoli în care ar fi trebuit să fie aplicat, menţionează sursa citată.
„Prea mulţi copii merg astăzi la culcare fără să fi luat o masă caldă şi sănătoasă într-o zi întreagă, după cum rata abandonului şcolar este încă la cote uriaşe. Guvernarea PSD-PNL întoarce ochii în altă parte sau se face că face. PSD a fost la putere timp de nouă ani din ultimii 12 şi totuşi nu a rezolvat nimic notabil privind sărăcia extremă şi comunităţile vulnerabile – fiindcă nu vor, nu ştiu, nu pot. Iar în Parlament pică proiectele bune de lege ale USR, fiindcă PSD şi PNL preferă să păstreze bugete pentru sinecurile şi specialii lor”, spune senatorul USR Irineu Darău.
USR menţionează că în actuala legislatură a depus amendamente la legile Educaţiei şi la Legea Bugetului pentru a garanta o masă caldă pentru fiecare elev, până în 2030, şi a cerut, de asemenea, alocare de fonduri pentru programe de tipul „Şcoală după Şcoală”.
„Pentru 49% dintre copiii înscrişi în programul Masă Caldă care au şi primit masă, aceasta reprezintă principala masă a zilei, iar pentru 22% dintre aceşti copii această masă este singura masă a zilei, arată un studiu al organizaţiei World Vision. Unul din cinci copii din medii defavorizate merge seara la culcare fără să ia cina, cei mici fiind nevoiţi să renunţe la masă în favoarea adulţilor care muncesc. De aceea, e esenţial să finanţăm programe precum Masă Caldă sau Şcoală după şcoală: oferim copiilor o masă caldă şi, în acelaşi timp, îi menţinem în sistemul educaţional, oferindu-le un viitor mai bun şi mai sigur, departe de sărăcie”, declară senatoarea USR Silvia Dinică. AGERPRES