Legislația de evaluare și acreditare în sănătate va fi aliniată la practicile europen
MOLDPRES/. Legislația privind evaluarea și acreditarea în sănătate a fost modificată. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost votat astăzi de Parlament în lectura a doua şi are drept scop eliminarea neconformităților și prevederilor cu caracter contradictoriu care influențează negativ procesul de evaluare și acreditare a prestatorilor de servicii medicale, transmite MOLDPRES.
Inițiativa legislativă are și obiectivul de aliniere a domeniului de evaluare și acreditare în sănătate din Republica Moldova la bunele practici europene, contribuind, astfel, la o mai mare încredere a populației atât în calitatea serviciilor prestate, cât și siguranța pacienților. În legislație a fost modificată noțiunea de acreditare.
De asemenea, au fost introduse unele modificări în ceea ce privește conținutul certificatului de acreditare și eliberarea sa, lucru ce va facilita identificarea prestatorului de servicii medicale și monitorizarea conformității serviciilor acordate în subdiviziunile sau filialele acestuia. Astfel, în cazul acreditării subdiviziunii și/sau filialei separate se eliberează certificat de acreditare separat.
Autorii inițiativei propun excluderea termenului ce limitează durata vizitei de evaluare și, totodată, propun modificarea termenului de solicitare a procedurii de evaluare și acreditare. Actualmente, prestatorul de servicii medicale inițiază procedura de evaluare și acreditare cu cel puțin 45 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate a certificatului de acreditare, timp insuficient pentru o procedură calitativă și obiectivă. Din acest motiv, a fost extinsă perioada de la 45 la 90 de zile calendaristice.
Proiectul de lege prevede și reglementarea condițiilor de evaluare și acreditare a prestatorilor de servicii medicale nou-înființați. Noile modificări vor aduce mai multă claritate și la calcularea taxelor pentru serviciile de evaluare și acreditare. În ceea ce privește evaluarea, prestatorii de servicii medicale de stat și privați vor fi supuși evaluării și acreditării o dată la 5 ani.