Creşterea numărului de copii şi tineri care practică sportul, acordarea de burse sportive, dezvoltarea infrastructurii sportive, dar şi introducerea unei cote obligatorii din cifra de afaceri a multinaţionalelor şi a companiilor care să meargă către sportul românesc sunt principalele puncte din „Planul Simion pentru Sport”, prezentat sâmbătă de liderul AUR, George Simion.
„Vin astăzi în faţa voastră în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale. (…) La modul concret, viitorii noştri consilieri la Sectorul 5 au obligaţia ca acel bazin olimpic care a existat în Sectorul 5 să fie reconstruit în următorul an cel puţin la nivel de temelie. (…) Ştiu că există un proiect european în acest sens. Vreau ca la nivel de mentalitate, la nivel de gândire educaţia fizică şi sportul să se practice de la minus 9 luni la 80 plus. Vreau ca fiecare român să aibă şansa să facă sport, (…) de la minus 9 luni la 80 plus şi includerea educaţiei fizice şi a sportului în domeniul sănătăţii. Ţine de sănătatea naţiunii noastre ca un număr cât mai mare de cetăţeni să facă sport”, a precizat George Simion, într-o conferinţă de presă susţinută la Complexul „Lia Manoliu”.
El a precizat că principalul punct al planului său pentru sport este creşterea numărului de copii şi tineri care practică sportul, dar şi regândirea Federaţiei Sportului Şcolar şi Universitar.
„Punctul 1 – creşterea numărului de copii şi tineri care practică sportul. (…) Nu avem baze sportive, nu avem federaţii care să aibă campanii publice de captare a copiilor şi tinerilor, iar şcolile, liceele, universităţile sunt pline de scutiţi medical. (…) David Popovici nu este un rezultat al sportului românesc, este o excepţie în sportul românesc. David Popovici este un rezultat al familiei sale care l-a dus de la vârsta de 4 ani să practice înotul. (…) Eu cred în implicarea părinţilor şi a familiilor în viitorul României prin sport şi cred că putem duce numărul românilor care nu practică niciun sport, care în acest moment este de peste 63%, sub media europeană de 46%. Cred că viitorul României prin sport începe prin şcoală şi de aceea trebuie regândită Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar”, a susţinut liderul AUR.
Potrivit acestuia, trebuie acordate burse sportive şi trebuie organizate competiţii sportive la nivel preşcolar, şcolar şi universitar, iar sportivii de performanţă aflaţi la final de carieră să fie angajaţi în postura de ambasadori ai federaţiilor pentru relaţia cu mediul de business, autorităţi şi comunitatea sportivă internaţională.
„Cred că trebuie acordate burse sportive pentru cei care fac o facultate şi cred că trebuie organizate competiţii dedicate la nivel preşcolar, şcolar şi universitar. Cred că trebuie să ne respectăm antrenorii şi formatorii pentru că aşa vom avea şi copii şi performeri. (…) Punctul 5 din „Planul Simion pentru Sport” înseamnă sprijin real şi respect până la capăt pentru sportivii de performanţă. (…) Programul Naţional „Sportivi de AUR” înseamnă angajarea gloriilor la final de carieră în postura de ambasadori ai federaţiilor pentru relaţia cu mediul de business, autorităţi şi comunitatea sportivă internaţională”, a arătat George Simion.
El a semnalat că federaţiile sunt politizate, iar fostele glorii care ar trebui să conducă aceste federaţii sunt înlocuite de politicieni, unii cu diferite agende, „precum mutarea Federaţiei de Hochei la Miercurea Ciuc”.
În opinia sa, infrastructura sportivă trebuie să fie „prioritate zero”, iar aceasta trebuie să se dezvolte în funcţie de Strategia Naţională pentru Educaţie Fizică şi Sport şi nu în funcţie de diferiţi baroni locali.
„Infrastructura sportivă trebuie să fie prioritate zero şi de aceea ne-am asumat în pagina din Programul nostru de guvernare refacerea registrului bazelor sportive din România şi declararea sportului ca prioritate naţională. (…) Această infrastructură sportivă trebuie să se dezvolte în funcţie de Strategia Naţională pentru Educaţie Fizică şi Sport, nu în funcţie de diferiţi baroni locali”, a afirmat Simion.
Liderul AUR este de părere că mediul de afaceri trebuie să devină partener veritabil al sportului.
„Cred că mediul de business şi media trebuie să devină parteneri veritabili ai sportului românesc. (…) Gheorghe Hagi are o propunere foarte bună, iniţiativa lui Gheorghe Hagi care trebuie să devină realitate prin lege: cotă obligatorie din cifra de afaceri a multinaţionalelor şi a companiilor, a marilor contribuabili care să meargă către sportul românesc”, a mai spus preşedintele AUR.
Un al punct al planului său pentru sport este şi înfiinţarea „Fan Club România”.
„Cred că preşedintele României, împreună cu Guvernul României, împreună cu părinţii, cu sportivii, cu fostele glorii trebuie să ne dăm mâna, împreună cu românii din tribune, unii dintre ei care au avut iniţiativa de a-şi salva cluburile şi nu au avut cadrul legislativ necesar. De asta vom avea un program „Club deţinut de suporteri” şi înfiinţarea „Fan Club România””, a susţinut George Simion. AGERPRES