Evenimente Polirom la Bookfest Chișinău 2024

În perioada 28 august-1 septembrie 2024, la Centrul Mediacor (Universitatea de Stat din Moldova), va avea loc o nouă ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău.

Editura Polirom participă cu peste 500 de titluri, reduceri de preț (30%), precum și cu numeroase titluri la prețuri promoționale – 10 și 15 lei.

Cristian Tudor Popescu, Radu Adulescu și Bogdan Răileanu își așteaptă cititorii la această nouă ediție a târgului. Mai jos, programul de evenimente Polirom la Salonul de Carte Bookfest Chișinău, ediția 2024.

Sâmbătă, 31 august
• ora 18.00-19.25: Întâlnire cu cititorii: Cristian Tudor Popescu, Râsul dracului. Interceptări, informaţii desecretizate, autodenunţuri
Gazda întâlnirii: Alexandru Cozer

Despre carte

„Dictatura este un sistem în care simplii cetățeni trăiesc într-o condiție a ființei apropiată de animal. Sunt conduși de un mascul (sau o femelă) Alfa, aflat în vârful unei ierarhii de neclintit, în fața căreia nu crâcnesc. Se hrănesc cu ce le scuipă printre dinți fiarele dominante. Luptă pentru supraviețuire, fiecare pentru el sau familia sa. Condiția pentru a rezista este să nu gândească rațional, să-și reducă existența la instincte, frică, foame, sex. Să nu fie luați la ochi, să devină invizibili pentru fiarele dominante. Sau să devină una dintre ele. Să nu existe.” (Cristian Tudor Popescu)

Cristian Tudor POPESCU (n. 1956, București), absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare București, este scriitor și gazetar, unul dintre cei mai prestigioși din România după 1989. Critic și istoric de film, doctor în cinematografie și media al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Cineaștilor. Citește mai multe despre Cristian Tudor Popescu aici.

 

Duminică, 1 septembrie
• ora 12.00-12.25: Întâlnire cu Radu Aldulescu
Lansarea cărții Vertijuri, goluri de memorie. Acolo este ţara mea, urmată de o sesiune de autografe
Alături de autor vor vorbi: Moni Stănilă, Iulian Ciocan

Despre carte

Virgil Lepară, orfan și fără prea multe perspective în timpul regimului comunist, își găsește locul și, într-un fel, o familie în structurile Securității. Doar că, imediat după revoluție, printr-un concurs de împrejurări, devine singurul deconspirat și este judecat și condamnat la închisoare pentru crimele lui. Iese din închisoare după douăzeci de ani, timp în care și-a pierdut nevasta și toată averea, dar află cu surprindere că un binefăcător din cadrul serviciilor a avut grijă să îi asigure tot ce are nevoie într-un azil de lux din capitală. Totuși, beneficiile vin cu un cost, astfel că, într-o Românie modernă și europeană, depinde în continuare de toanele și mașinațiunile agenților din servicii.

Radu ALDULESCU s-a născut în București, pe 29 iunie 1954. Între anii 1973 și 1990, a lucrat pe șantiere și în fabrici din România socialistă. Concomitent, a scris două romane: Sonata pentru acordeon (1993), roman distins cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, și Amantul Colivăresei (1995), distins cu Premiul Editorilor particulari din România și tradus în limba franceză la Éditions des Syrtes. Citește mai multe despre Radu Aldulescu aici.

• ora 12.30-12.55: Întâlnire cu Bogdan Răileanu
Lansarea cărții Picioare de lotus, urmată de o sesiune de autografe
Alături de autor vor vorbi: Moni Stănilă, Iulian Ciocan

Despre carte

„Proza scurtă a lui Bogdan Răileanu are ceva din Wells Tower, iar despre Wells Tower s-a scris că e cea mai bună dovadă că America nu are nevoie de un au-delà suprarealist, America e deja au-delà, trebuie doar să o descrii în amănunțime. Abil și inteligent, autorul decupează și lipește detaliile unei lumi care e tot timpul cu câteva minute înainte de dezintegrare. Și în această tornadă de nume, locuri și lucruri uluitoare se întâmplă să ai parte și de câte o minune.” (Augustin Cupșa)

Născut în 1980 la Buftea, Bogdan RĂILEANU a debutat în 2015 în revista Iocan. În 2017 a publicat la Editura Polirom volumul de proză scurtă Tot spațiul dintre gândurile mele, nominalizat la premiile Observator cultural, categoria Debut, și la Premiul Iocan. Au urmat romanele Dinții ascuțiți ai binelui (Humanitas, 2018, selectat pe lista scurtă a Festival du premier roman de la Chambéry și nominalizat la premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România), Teoria apropierii (Humanitas, 2019, nominalizat la premiul pentru proză al Ziarului de Iași) și Să nu lași moartea să te găsească (Polirom, 2020).