Angajații IGSU au pompat apa din 33 de gospodării din țară. Salvatorii monitorizează și câteva diguri care riscă să cedeze

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/.Treizeci și trei de solicitări au fost recepționate de autorități pe parcursul nopții pentru pomparea apei din gospodăriile afectate de inundații. Salvatorii și pompierii monitorizează raioanele Leova și Cantemir, în special digurile bazinelor acvatice din localitățile Romanovca și Seliște, comunică MOLDPRES.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), s-a lucrat în regim sporit tot acest weekend, dar și noaptea trecută. Douăzeci și cinci de solicitări de pompare a apei din gospodării au fost recepționate în zona de centru, iar opt în zona de sud.

„În continuare sunt monitorizate raioanele Leova și Cantemir, în special digurile bazinelor acvatice din localitățile Romanovca și Seliște. Pe parcursul a 24 de ore au fost deconectate și reconectate parțial de la energia electrică 18 localități. Către dimineața zilei de 16 septembrie toate localitățile au energie electrică”, a menționat Liliana Puşcaşu, ofițer de presă al IGSU.

Conform sursei citate, la moment mai există riscuri de cedare a barajului în localitatea Sărata Nouă raionul Leova, iar autoritățile depun eforturi pentru consolidarea digurilor de protecție pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora.Lucrări similare sunt întreprinse pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir în preajma localităților Țiganca și Stoianovca.

Pe parcursul zilei de 15 septembrie consiliile raionale Ialoveni și Leova au desfășurat ședințele comisiei pentru situații excepționale cu privire la măsurile care urmează a fi întreprinse pentru lichidarea consecințelor ploilor din 14 septembrie 2024. La moment în teren, pentru lichidarea consecințelor intemperiilor sunt antrenați 1902 angajați ai Ministerului afacerilor Interne cu 328 unități de tehnică. Acțiunile specialiștilor sunt direcționate în ajutorarea populației la pomparea apei, defrișarea arborilor căzuți, dar și eliberarea traseelor.

În continuare situația este gestionată de responsabili în cadrul Centrului de Dirijare în Situații Excepționale care activează în regim neîntrerupt.