Sanatate

Poiană: Osteoporoza este o problemă de sănătate publică, cea mai frecventă boală metabolică osoasă

Osteoporoza este o boală frecventă şi reprezintă o problemă „reală” de sănătate publică, a declarat, miercuri, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană, care a subliniat că această afecţiune este multă vreme asimptomatică, iar în momentul în care pacientul se resimte este deja în stadiul avansat.

„În primul rând, este o boală frecventă, este o problemă reală de sănătate publică. Este cea mai frecventă boală metabolică osoasă şi care, din păcate, multă vreme este asimptomatică şi în momentul în care încep să apară simptomele boala este deja avansată şi au apărut complicaţiile osteoporozei, respectiv fracturile osteoporotice, fracturi de fragilitate. Le putem întâlni chiar în absenţa unui traumatism, chiar de la, spre exemplu, o simplă cădere de la poziţia verticală”, a explicat medicul.

Poiană a evidenţiat importanţa depistării precoce a bolii. „Este important să decelăm precoce pacienţii care sunt la risc de a dezvolta osteoporoză şi acest lucru se poate face punând la un loc factorii de risc pentru apariţia fracturilor osteoporotice. (…) Sunt factorii de risc care sunt, de fapt, prinşi într-un model matematic – modelul FRAX – care a fost făcut de statisticieni punând laolaltă acei factori de risc care au cea mai mare predictibilitate pentru riscul de fractură de fragilitate, pe de o parte, şi, pe de altă parte, care şi pot să fie cuantificaţi, pentru că mai sunt unele elemente care sunt mult mai greu de cuantificat, cum ar fi riscul de cădere”, a indicat Cătălina Poiană, la dezbaterea „Prevenţie şi diagnosticare precoce a osteoporozei – utilizare FRAX”, organizată de ENDO Pacienţi – Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine cu prilejul Zilei Mondiale a Osteoporozei (20 octombrie).

Potrivit medicului, depistarea osteoporozei ar trebui să se facă şi în ambulatoriul de specialitate, nu doar la medicul de familie.

„Este perfect adevărat că medicul de familie şi specialistul din ambulatoriul de specialitate trebuie să facă o echipă şi această echipă de asistenţă medicală prespitalicească trebuie întărită şi fondurile trebuie să meargă, pentru că este (…) singura modalitate prin care vom degreva camerele de gardă şi consultaţiile din spitale care pot fi rezolvate de specialiştii noştri din ambulatoriul de specialitate şi de medicina primară”, a susţinut Poiană.

În opinia sa, este mult mai eficient pentru sistemul de sănătate şi mai benefic pentru un pacient să i se verifice riscul de a suferi o fractură osteoporotică şi să se intervină devreme înainte de apariţia fracturilor.

„Existenţa unei fracturi în antecedente creşte riscul apariţiei altor fracturi osteoporotice. (…) Este mult mai uşor să previi apariţia fracturilor osteoporotice decât să le tratezi, mă refer, pur şi simplu, la partea de costuri de îngrijiri medicale pentru fracturile osteoporotice”, a indicat preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti.

Sedentarismul este unul dintre factorii de risc importanţi pentru osteoporoză. „În momentul în care suntem sedentari şi nu avem niciun fel de activitate fizică practic o parte din oasele noastre, din celulele din oasele noastre produc o substanţă – sclerosina – care inhibă formarea osoasă şi tocmai la acel nivel acţionează”, a arătat Cătălina Poiană. AGERPRES

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button