Rezultatul strâns al referendumului, 50,46% în favoarea aderării la UE şi 49,54% împotrivă, a fost „obţinut în ultimul moment, deci a fost fraudat”, a susţinut Zaharova la o conferinţă de presă, desfăşurată cu mai multe ore întârziere în urma unui atac cibernetic asupra MAE rus despre care purtătoarea de cuvânt a spus că ar fi avut ca scop perturbarea informării despre summitul BRICS găzduit de Rusia.
„În ţară (în Republica Moldova – n.red.) a fost auzit un puternic ‘Nu’ faţă de integrarea în UE, dar autorităţile preşedintei (Maia) Sandu au făcut totul pentru a ascunde acest rezultat”, a mai afirmat Maria Zaharova.
În pofida represiunii contra opozanţilor şi interferenţei active din partea UE şi SUA, a continuat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, referendumul a fost un eşec al autorităţilor de la Chişinău.
Comentariile sale survin după ce şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut luni că dinamica evoluţiei procentelor pe parcursul numărătorii voturilor la alegerile prezidenţiale şi la referendumul privind opţiunea aderării Republicii Moldova la UE este o „anomalie” ce ridică „multe semne de întrebare”. Este „dificil de explicat ritmul creşterii mecanice a voturilor în favoarea lui Sandu şi în favoarea acelor participanţi la referendum care susţin orientarea către UE”, a argumentat Peskov.
De asemenea, acesta i-a cerut preşedintei Maia Sandu să prezinte dovezile pe care, într-o declaraţie dată presei la închiderea urnelor, le-a invocat în acuzaţii cu aluzie la Rusia despre ingerinţe în procesul electoral în care o grupare criminală ar fi încercat să cumpere 300.000 de voturi.
Maia Sandu a obţinut 42,49% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi se va confrunta în turul doi cu candidatul opoziţiei, pro-rusul Alexandr Stoianoglo, care a obţinut 25,95% din voturi.AGERPRES/