Breaking News

Lansare de carte la Palatul Braunstein

Marți, 5 noiembrie, orele 17.00, la Palatul Braunstein, sala Cupola, va avea loc o lansare dublă de carte: „În căutarea spațiului pierdut” a Dalinei Bădescu și „Urmele care se ridică la cer” a lui Pavel Șușară!
„În căutarea spațiului pierdut” propune cititorului o călătorie prin timp și spațiu, pornind de la cele mai impresionate grădini ale tuturor timpurilor, trecând prin variante ale cetăților ideale, utopii imaginate sau puse în practică, descoperind planurile divine ale templelor si ale bisericilor, ajungând în final la capătul lumii și al istoriei, acolo unde se vor deschide porțile Paradisului, de data aceasta sub forma unui oraș ideal al Luminii. A doua ediție a cărții, revizuită si adăugită, aparută tot la editura Tracus Arte, vine cu o serie nouă de imagini inedite din istoria artei și a culturii care însoțesc textul cercetării.
Dalina Bădescu (n.1990) este istoric de artă și artist plastic, Vicepreședinte al Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția Pictură.
Inginer cadastru și măsurători terestre, Doctor în Arhitectură, absolventă a Școlii Doctorale de Arhitectură UAIUM București, cu tema ”Reprezentări ale arhitecturii sacre în arta plastică românească”, 2022.
„Urmele care se ridică la cer” – Pavel Șușară
O culegere de proze foarte scurte, puse sub semnul privirii, de la privirea exterioară la cea interioara și până la cea simbolică și la cea magică, ,,Urmele care se rifica la cer” testează limitele și misterul realității, relația cu imaginarul și continua proximitate a fantasticului și a supranaturalului. Umorul și tentația relativizarii nu sunt decât modalități de a face suportabile întrebări fundamentale privind viața și moartea, timpul individual și duratele lungi, falsele certitudini și puterea iluziei. Punerea pe același plan a naturii și a culturii, până la impasul percepției lor diferențiate, este o altă dominantă a acestor proze cu un final întotdeauna revelator.
Născut în localitatea Bănia, județul Caraș-Severin, în ziua de 29 decembrie 1952 (oficial 04 ianuarie 1953), din părinți țărani, de confesiune ortodoxă.
Debutează cu poezie în Almanahul literar 1977, iar editorial în 1996, la Editura Crater, cu volumul de poeme Regula Jocului.
Colaborator permanent al postului de radio Europa Liberă, din 1993 și până la desființare și al României Literare, din 1993 până în 2010.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, secția poezie, al Uniunii Artiștilor plasticii, secția de critică, expert în artă, atestat de Ministerul Culturii și evaluator ANEVAR. Este președintele Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România și, mai ales, posesorul unei irepresibile vocații a libertății și opozantul neobosit al oricărei forme de marxism/ totalitarism și al tuturor tendințelor de ideologizare a culturii și a artei.
Prezintă: prof.univ.dr. Bogdan Crețu, dr. Rodica Pop