Greblă: Sâmbătă, la ora 7,00, se încheie campania; competitorii politici – obligaţi să înlăture materialele electorale
Greblă a precizat, marţi, la o conferinţă de presă, că pentru alegerile prezidenţiale au fost organizate 18.968 de secţii de votare la nivel naţional şi 950 de secţii în străinătate.
El a spus că au fost tipărite aproximativ 19 milioane de buletine de vot pentru alegerile prezidenţiale, care au ajuns la prefecturi şi urmează să fie distribuite sâmbătă în secţiile de votare, împreună cu ştampilele, procesele verbale şi toate materialele necesare.
Până la data limită, au fost primite 6.721 de solicitări de vot prin corespondenţă, au fost expediate 6.283 de plicuri conţinând buletinul de vot, pentru că aceştia îndeplineau condiţiile de reşedinţă în străinătate şi, până în prezent, 2.531 de români au votat prin corespondenţă, a mai spus Greblă.
Şeful AEP a arătat că se aşteaptă, cu trei zile înaintea votării, să vină plicurile cu votul prin corespondenţă din străinătate, menţionând, însă, că există zone în care poşta funcţionează mai greu şi plicurile ar putea să nu ajungă. Greblă a menţionat că în această situaţie AEP îi va contacta pe cei ale căror plicuri nu au ajuns cu trei zile înainte de vot şi îi va informa că au posibilitatea să voteze la orice secţie de vot din străinătate. „Niciunul nu va fi lipsit de posibilitate de a vota”, a adăugat şeful AEP.
El a mai explicat că sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7,00, campania electorală pentru alegerea preşedintelui României se încheie, iar toţi competitorii politici care au avut materiale de propagandă electorală afişate sau în mediul virtual au obligaţia să le îndepărteze, să le şteargă.
„După ora 7,00, sâmbătă, nu mai este voie să fie desfăşurată nicio campanie electorală pentru alegerea preşedintelui României”, a adăugat Greblă.
Potrivit şefului AEP, secţiile de votare în străinătate se deschid vineri, ora 12.00, sâmbătă de la ora 7,00, iar duminică, atât în străinătate cât şi în ţară, de la 7,00 la 21,00. În cazul cetăţenilor care la ora 21,00 se află în secţie sau la rând pentru a vota, există posibilitatea ca preşedintele secţiei de votare să prelungească votarea până când ultimul alegător aflat în incinta secţiei să poată să-şi exercite dreptul de vot. Prelungirea votării se face până la 23,59 minute, când sistemul electronic se închide şi nu se va mai putea vota în nicio secţie.
El a mai spus că în secţiile de votare au fost luate măsuri pentru a fi îndeplinite toate condiţiile normale de lucru.
„Având în vedere faptul că temperatura afară nu este tocmai cea mai plăcută, atât structura de la Bucureşti, cât şi celelalte instituţii ale statului, autorităţi locale, prefecturi şi aşa mai departe, au luat toate măsurile pentru ca să fie asigurată căldura, condiţii normale de lucru pentru cei care vor lucra în secţiile de votare, pentru alegători şi, de asemenea, pentru cei care vor lucra în birourile electorale judeţene sau în birourile electorale de sector ale municipiului Bucureşti”, a mai explicat Greblă.
El a precizat că pentru Biroul Electoral al Sectorului 1 s-a găsit un sediu corespunzător, într-o clădire din Piaţa Coşbuc, astfel încât să fie asigurate condiţii atât pentru primirea preşedinţilor, locţiitorilor care vor veni cu procesele verbale din secţii, cât şi cu celelalte materiale pentru desfăşurarea alegerilor în condiţii corespunzătoare. AGERPRES