Republica Moldova va beneficia de asistență financiară suplimentară din partea FMI

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Fondul Monetar Internațional (FMI) va acorda asistență financiară suplimentară Republicii Moldova. Resursele financiare vor fi oferite prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF), iar banii vor fi direcționați pentru acoperirea necesităților bugetului de stat. Proiectele de lege care prevăd acest lucru au fost votate astăzi în lectura a doua de Parlament, informează MOLDPRES.

Astfel, va fi majorată suma împrumutului acordat de FMI prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă cu 94,3 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST), suma finală ajungând la 396 175 000 DST. Banii vor fi debursați în 12 tranșe egale, după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea creditului va fi de zece ani, iar dobânda aplicată va fi flotantă.

Totodată, va fi majorată suma împrumutului acordat de FMI prin intermediul Mecanismului extins de creditare cu 19,05 milioane de Drepturi Speciale de Tragere. Respectiv, valoarea finală va ajunge la 198 087 500 de DST. Împrumutul va fi rambursat în zece tranșe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul creditului. Maturitatea împrumutului va fi de zece ani, iar dobânda se va stabili la fiecare doi ani și va constitui 0 % până la 30 aprilie 2025.

De asemenea, în cadrul ședinței plenare de astăzi, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede majorarea cotei Republicii Moldova la Fondul Monetar Internațional. Astfel, în contextul deciziei Consiliului guvernatorilor FMI referitoare la majorarea cotelor pentru toate cele 190 de state membre, se propune majorarea sumei de subscripție a țării noastre la FMI de la 172,5 milioane de Drepturi Speciale de Tragere la 258,8 milioane de DST.

Potrivit autorităților, acest lucru va avea drept rezultat întărirea poziției financiare a țării noastre în cadrul FMI și oportunitatea obținerii de sprijin financiar suplimentar, în caz de necesitate. De asemenea, se urmărește creșterea volumului disponibil de asistență financiară de care poate beneficia Republica Moldova.