Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională

Aeronavele F-35 vor reprezenta, nu doar un simbol al competitivităţii Forţelor Aeriene Române la Marea Neagră, ci şi un element „central” în strategia ţării noastre de securitate naţională, a declarat, joi, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, după ce a semnat, alături de ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, Protocolul privind lansarea programului de tranziţie a Forţelor Aeriene Române către aeronave de generaţia a V-a, F-35.

La ceremonie a fost prezent şi premierul Marcel Ciolacu.

„Astăzi a fost semnat un document deosebit de important pentru întărirea capabilităţilor militare şi a securităţii naţionale a României. După finalizarea în cursul anului viitor a programului de înzestrare cu aeronave F-16, Forţele Aeriene Române se pregătesc pentru pasul următor: achiziţia aeronavelor de generaţie a V-a, F-35. Aceasta reprezintă o schimbare de generaţie pentru aviaţia militară a ţării noastre, care va avea efecte profunde şi de durată în ecuaţia regională de securitate”, a afirmat Tîlvăr.

Potrivit acestuia, cele 32 de aeronave, pentru care s-a semnat contractul de achiziţie între Guvernul României şi Statelor Unite ale Americii, reprezintă „vârful de performanţă aviatică la acest moment pe plan mondial şi vor asigura interoperabilitatea cu aliaţii din NATO”.

„Avioanele F-35 dispun de tehnologie Stealth, de sisteme avansate de senzori şi comunicaţii, sunt caracterizate prin viteză şi manevrabilitate fără egal, ceea ce le face esenţiale pentru operaţiunile militare moderne. Ele vor reprezenta nu doar un simbol al competitivităţii Forţelor noastre aeriene la Marea Neagră, ci şi un element central în strategia noastră de securitate naţională. Capacităţile tehnologice unice ale acestor aeronave le permit să acţioneze ca un multiplicator atât pentru capabilităţile de descurajare şi apărare aeriană, inclusiv cele cu bază la sol, cât şi pentru sistemele de sprijin de forţe cu foc indirect, pe care le poţi sprijini în timp real cu date din spaţiul în care operează”, a precizat ministrul.

Angel Tîlvăr a subliniat aprecierea pentru expertiza echipei Lockheed Martin în implementarea acestui program strategic şi a proiectelor de cooperare industrială conexe.

„Contăm atât pe profesionalismul echipei programului F-35 şi a Lockheed Martin, cât şi pe forţa parteneriatelor economice dintre România şi SUA pentru realizarea în timp oportun şi la cele mai înalte standarde de calitate a capabilităţii naţionale de apărare aeriană cu avioane de generaţie a V-a”, a adăugat ministrul Apărării.

El a punctat, totodată, impactul economic al acestei achiziţii.

„Dezvoltarea de noi competenţe în domeniul tehnologic şi formarea de specialişti în întreţinerea şi operarea F-35 sunt doar câteva dintre beneficiile tehnico-economice care vor rezulta din această achiziţie”, a explicat Tîlvăr.

Conform acestuia, alocarea, din 2017, a unui procent de minimum 2% din PIB pentru Apărare, care a fost ridicat din acest an la 2,5%, a permis Armatei României demararea celui mai amplu proces de modernizare din întreaga sa istorie.

„Aeronavele F-35, alături de sistemele de rachete Patriot şi HIMARS, transportoarele blindate Piranha 5 sau aeronavele multirol F-16 asigură ţării noastre o poziţie întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde România acţionează ca pilon de stabilitate al NATO”, a transmis Angel Tîlvăr.

El a evidenţiat că, în actualul context de securitate, „Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este mai puternic ca oricând, iar solidaritatea SUA cu România, dovedită prin prezenţa substanţială cu trupe pe teritoriul ţării noastre, contribuie la consolidarea apărării Flancului estic al Alianţei în regiunea Mării Negre”.

„Investiţia în tehnologie modernă şi în capabilităţi de apărare de vârf este o garanţie pentru un viitor mai sigur, iar educaţia şi instruirea viitoarelor generaţii de specialişti în domeniul apărării sunt esenţiale pentru menţinerea unei armate pregătite să facă faţă oricăror provocări”, a mai subliniat ministrul Apărării. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.