Monumentul Reginei Maria a României, inaugurat la Chișinău în cadrul unei ceremonii solemne

Monumentul Reginei Maria a României a fost inaugurat joi, 27 martie, la Chișinău. Acțiunea face parte din suita de evenimente dedicate Zelelor Reginei Maria care se desfășoară în perioada 27-28 martie la Chișinău. Statuia reginei a fost înălțată în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, pe locul unde a fost cândva liceul de fete ce a purtat numele Regina Maria, comunică MOLDPRES.
Evenimentul a reunit oficiali de pe ambele maluri ale Prutului, diplomați și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și a fost prilejuit de marcarea celor 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Statuia, de peste 6 metri, o înfățișează pe Regina Maria la încoronarea de la Alba Iulia, ținând Biblia în mâna stângă. Realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi și arhitectul Mihail Andrieș, sub supravegherea unei comisii internaționale, are un postament din piatră de Cosăuți, lucrat de meșterul Marin Lozan. Inițiativa, lansată în 2018 de avocatul Iulian Rusanovschi, a fost susținută printr-o campanie publică organizată de Asociația „Monumentum”.
Iulian Rusanovschi a mulțumit susținătorilor și a anunțat un album dedicat monumentului, ce va apărea în octombrie 2025.
„Mă închin în fața oamenilor care ne-au fost alături practice zi de zi. Sute de oameni care ne-au ajutat, care au donat bani, care ne-au dat sfaturi, care ne-au îndrumat. Avem zece primării care ne-au ajutat financiar la ridicarea acestei statui. Primăria Municipiului Chișinău care a amenajat acest scoar extraordinar. Vom aduna toate aceste eforturi într-un album închinat monumentului care va vedea lumina tiparului în octombrie 2025 când se va împlini centenarul de la vizita istorică a familii legale la Chișinău”, a declarant doctoral în Științe Juridice, Asociația „Monumentu”, din Republica Moldova, Iulian Rusanovschi.
Ideea unui monument dedicat Reginei Maria la Chișinău datează din 1939, dar a fost realizată abia acum, prin efortul specialiștilor și sprijinul public, a subliniat secretara de Stat, Ministerul Culturii al României, Irina Cajal-Marin.
„Inițiativa realizării la Chișinău a unui monument dedicat Reginei Maria a apărut la un an după moartea ei în 1939, dar acest deziderat nu s-a putut concretiza în cazul izbucnirii celui de-al 2-lea război mondial. După 106 de ani, din eforturile susținute ale asociației monumentul, a unei echipe de specialiști în domeniul artelor și istoriei din Republica Moldova, Ucraina, România și Turcia, și cu sprijinul financiar al dumneavoastră al tuturor, inaugurăm astăzi și nu întâmplător, într-o zi istorică, monumentul realizat de renumitul artist Veaceslav Jiglițchi, care o reprezintă pe Maria, în ziua încoronării de la Alba Iulia, 15 octombrie 1922”, a declarant Irina Cajal-Marin.
Constantin-Valentin Răducanu a reafirmat sprijinul Guvernului României pentru proiectele ce păstrează cultura și identitatea comună, felicitând organizatorii pentru inaugurarea monumentului Reginei Maria.
„Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României susține proiecte pentru păstrarea culturii și identității naționale comune. Felicită organizatorii pentru acest moment istoric, dezvelirea monumentului Reginei Maria. Departamentul pentru relația cu Republica Moldova va continua să susțină și va fi prezent în Republica Moldova pentru a face lucruri frumoase și pentru ca toți cetățenii din Republica Moldova să aibă parte de lucruri cât mai frumoase”, a menționat directorul general al Departamentului Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, Constantin Valentin Răducanu.
În cadrul evenimentului, Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei a lansat o carte poștală dedicată statuii Reginei Maria la Chișinău, însoțită de o ștampilă ocazională.
„Nu am putut să fim indiferenți, și astăzi Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei lansează o carte poștală cu statuia Reginei Maria a României la Chișinău. Această carte poștală, expediată astăzi din Oficiul Poștal Central, va transmite mesaje frumoase despre acest eveniment care se produce astăzi la Chișinău. Dar asta nu e tot, pentru că avem și o ștampilă ocazională”, a specificat reprezentanta Poștei Moldovei, Violeta Tănase.