Exporturile Republicii Moldova în România le depășesc cu o treime pe cele realizate în CSI

România continuă să-și consolideze poziția de principala piață de desfacere a produselor moldovenești, ponderea exporturile spre piața românească din total exporturi crescând de la 16,6 la sută în anul 2014 la 25,1 la sută, în primele patru luni ale anului 2018, informează MOLDPRES.

În anul 2018, Federația Rusă, care anterior domina comerțul exterior al Republicii Moldova, a ajuns pe poziția a patra în topul țărilor după destinația exporturilor din Republica Moldova, fiind devansată de România, Italia și Germania. În același timp, livrările de mărfuri și produse în țara vecină le devansează pe cele din toate statele din CSI, care reprezintă numai 16 la sută din totalul exporturilor. Aceste date relevă o schimbare de optică a companiilor moldovenești, este de părere expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga.

Statisticile confirmă aprecierilor analiștilor. Astfel, dacă în anul 2014, exporturile spre țările CSI se cifrau la 735 milioane de dolari SUA, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), apoi după introducerea restricțiilor impuse Chișinăului de către Federația Rusă ca urmare a ratificării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, livrările pe direcția estică au scăzut cu aproape 50 la sută.

Pe de altă, exportatorii s-au reorientat, datorită facilităților oferite de Acordul de Liber Schimb cu UE și intensificarea relațiilor cu România, livrările de mărfuri moldovenești pe piața acesteia fiind într-o ascensiune continuă. Potrivit BNS, exporturile de mărfuri din Republica Moldova pe piața românească au crescut de la 434 milioane de dolari SUA, în anul 2014, la 600 milioane de dolari în 2017. O creștere puternică, cu 32 la sută, s-a înregistrat și în primele patru luni ale acestui an.

Cea mai mare pondere în volumul mărfurilor exportate din România în Republica Moldova o au produsele minerale, urmate de mașini, aparate și echipamentele tehnice. Principalele categorii de mărfuri livrate din Republica Moldova sunt mașini, aparate şi echipamente tehnice, metale comune și articole metalice, precum și produse alimentare.

Viorel Chivriga constată că, în 2017, exporturile realizate de către antreprenorii din regiunea din stângă Nistrului au excelat spre România (16,2 la sută din totalul exporturilor locale din regiune) și Ucraina (18,3 la sută), care au devansat Rusia (10,5 la sută).

Potrivit acestuia, pe parcursul a patru ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE a avut loc o schimbare în totalitate a direcțiilor geografice pe partea de exporturi și importuri și schimbul de poziții în rândul partenerilor comerciali de top. În același timp, pe partea importurilor, ponderea statelor europene dețin întâietatea și însumează peste jumătate din totalul intrărilor de mărfuri și produse în Republica Moldova.

Directorul de programe de la IDIS „Viitorul” Viorel Chivriga a spus că schimbarea de optică a comerțului Republicii Moldova înseamnă alegerea de piețe sigure, reguli de joc stabile, experiență și tehnologii. ”S-a făcut un salt considerabil la preluarea standardelor UE, în timp ce la armonizarea legislației există probleme. Deși unele instituții prezintă rapoarte de activitate bune, sunt restanțe, iar calitatea unor acte lasă de dorit. Sunt restanțe și în ceea ce privește raportarea, ceea ce denotă lipsa controlului instituțiilor guvernamentale”.