Dieta DASH pentru reducerea si prevenirea hipertensiunii

Dieta DASH a fost inventata de catre un grup de cercetatori din care fac parte Dr. Donna Ryan si Dr. Catherine Champagne, rezultatele studiului fiind publicate ulterior in New England Journal of Medicine Publication in anul 1997.
In urma unei evaluari extinse asupra principiilor dietei DASH efectuate de catre Asociatia Americana de Cardiologie, au fost emise urmatoarele concluzii:
- Diminuarea valorilor tensionale obtinuta cu ajutorul dietei a determinat scaderea cu aproximativ 27% a incidentei accidentului vascular cerebral si cu 15% a bolii coronariene la persoanele care au adoptat acest regim alimentar
- Dieta DASH a determinat scaderea semnificativa a colesterolemiei in comparatie cu alte tipuri de diete alimentare
- Persoanele care au adoptat aceasta dieta au asociat niveluri mai scazute ale trigliceridelor in comparatie cu alte regimuri restrictive, chiar daca nu au limitat aportul de carbohidrati.
Principiile dietei DASH
Conform principiilor dietei DASH, alimentele bogate in fibre, magneziu, potasiu si calciu regleaza valorile tensionale si previn instalarea hipertensiunii arteriale, diminuand riscul de aparitie al evenimentelor acute cardiace (infarct miocardic acut) si cerebrale (accident vascular cerebral). Dieta se bazeaza pe consumul de fructe si legume proaspete, alaturi de cereale integrale si carne de calitate superioara, aceste alimente avand in acelasi timp si rol de scadere al LDL colesterolului seric.
Alimente recomandate in dieta DASH
Principalele alimente recomandate de catre dieta DASH includ:
- Fructe si legume proaspete, care cresc aportul de fibre
- Cereale integrale
- Produse lactate degresate
- Carne slaba de pui si peste
- Fasole
- Soia
- Oua
- Seminte si alune
- Ulei de masline, rapita si avocado, obtinut prin presare la rece, bogat in acizi grasi benefici.
Alimente de evitat in dieta DASH
Alimentele care cresc valorile tensionale si in consecinta trebuie excluse din alimentatie conform principiilor dietei DASH includ:
- Sarea si hrana obtinuta prin adaos crescut de sare (conservele, mezelurile, pastrama)
- Zaharul rafinat, dulciurile de patiserie si grasimile saturate provenite din junk food
- Produse lactate nedegresate constituie alte alimente interzise de catre dieta DASH.
Eliminarea alcoolului din alimentatie si a bauturilor indulcite carbogazoase constituie alte principii ale dietei DASH care contribuie atat la normalizarea valorilor tensionale, cat si la pierderea kilogramelor excedentare.
Conform acestei diete, aportul zilnic de sare alimentara nu trebuie sa depaseasca 2.3 mg, adica aproximativ 1 lingurita de sare, insa exista si o varianta mai restrictiva a acestui tip de regim alimentar care prevede un consum maxim de 1,5 mg de sodiu pe zi.
Exemple dieta DASH meniu zilnic
Cateva exemple de meniuri care sa respecte principiile acestui tip de dieta includ:

Gustarile dintre mese pot fi reprezentate de fructe proaspete care includ:
- Pere
- Struguri
- Clementine
- Fructe de padure, in functie de sezon si preferintele fiecarei persoane
- Prune.
Fructele si legumele proaspete consumate din abundenta in cardul dietei DASH constituie o sursa importanta de antioxidanti care contracareaza efectele nocive ale stresului oxidativ in urma carora rezulta particule cu incarcatura electrica denumite specii reactive de oxigen ROS implicate in aparitia multor afectiuni cronice, inclusiv a hipertensiunii arteriale.
Scaderea in greutate cu dieta DASH
Chiar daca pierderea greutatii corporale excedentare nu se afla printre scopurile finale ale acestei dietei, persoanele care adopta acest tip de regim alimentar pot observa o scadere in greutate ca urmare a limitarii aportului de sare (care determina diminuarea retentiei de apa in organism), excluderii zaharului din alimentatie si a grasimilor saturate.
Studiile desfasurate in decursul celor aproape 30 de ani de la punerea in practica a principiilor acestui regim alimentar au demonstrat faptul ca pierderea in greutate este mai accentuata in cazul persoanelor obeze care aplica principiile dietei DASH in comparatie cu populatia normoponderala hipertensiva.
In medie, kilogramele pierdute in decursul primelor 12 saptamani de dieta reprezinta aproximativ 6.3% din greutatea initiala.
Mentinerea unei greutati corporale adecvate previne progresia aterosclerozei principalul agent etiologic implicat in aparitia evenimentelor cardiace si vasculare acute, de tipul infarctului miocardic si al accidentului vascular cerebral. Obezitatea constituie o cauza importanta a hipertensiunii arteriale, patologie cu evolutie cronica, care la randul sau determina aparitia bolii cardiace.
Cand NU este recomandata dieta DASH?
In general aceasta dieta este sigura si nu asociaza riscuri majore pentru sanatate, insa exista cateva situatii in care se recomanda evitarea sau modificarea acestui regim, in functie de recomandarile nutritionistului, si anume:
- Existenta unui diagnostic de boala renala in evolutie
- Asocierea insuficientei cardiace
- Hipotensiune arteriala severa
- Anumite dezechilibre metabolice sau patologii cronice (sindrom de colon iritabil) care asociaza necesitatea unor ajustari nutritive specifice pe care dieta DASH nu le poate asigura
- Varsta inaintata.
In afara efectului benefic de normalizare al valorilor tensionale, aceasta dieta mai asociaza o serie de implicatii pozitive asupra organismului reprezentate de reducerea riscului de aparitie al unei serii de patologii diverse, care includ cancerul mamar si colorectal, diabetul zaharat de tip II, guta, boala renala cronica si depresia.Toate aceste beneficii deriva din calitatea crescuta a alimentelor consumate in cadrul dietei DASH, care substituie hrana supraprocesata de tip junk food si bauturile dulci carbogazoase.
Sursa: www.medicover.ro