Sanatate

Mucus in urina: cauze si semne de ingrijorare

Prezenta unui fluid de consistenta crescuta, alunecos, de culoare alba, care se poate observa cu ochiul liber in urina proaspat emisa, este fiziologica atunci cand apare in cantitate redusa, deoarece epiteliul care captuseste tractul urinar secreta mucus cu rol de protectie. Eliminarea unei cantitati crescute de mucus in urina poate semnala insa existenta unei inflamatii de etiologie infectioasa, tumorala sau mecanica (asa cum se intampla in cazul migrarii unui calcul renal) ce necesita efectuarea de investigatii diagnostice si administrare de tratament specific.

Este important de mentionat faptul ca la femeile de varsta fertila sau aflate in perioada de sarcina, mucusul din urina este de provenienta vaginala (secretii vaginale fiziologice), iar la persoanele care asociaza patologii inflamatorii intestinale de tipul sindromului de colon iritabil sau colitei ulcerative acesta provine de la nivel intestinal.

Principalele patologii care pot cauza eliminarea de mucus in timpul mictiunii sunt reprezentate de:

  • Infectiile bacteriene ale tractului urinar – mai frecvent intalnite in cazul persoanelor de sex feminin care, din punct de vedere anatomic, prezinta uretra mai scurta decat la barbati; infectiile tractului urinar sunt cauzate in special de E.coli si enterobacterii provenite de la nivelul intestinului. Eliminarea de mucus in urina, insotita de senzatie de arsura la urinare, imperiozitate mictionala si culoare rosiatica a urinii are loc cel mai probabil in contextul unei infectii urinare cauzate de bacterii.
  • Infectiile cu transmitere sexuala: chlamydia si gonorrhoea reprezinta boli cu transmitere sexuala care pot cauza eliminarea de mucus in timpul mictiunii, in special la persoanele de sex masculin. Manifestarile clinice care pot insoti eliminarea de mucus in urina, pe fondul unei infectii cu transmitere sexuala, includ disconfort dureros la nivelul pelvisului, durere si inflamatie testiculara, sangerare vaginala in afara perioadei de menstruatie si secretii vaginale/uretrale cu aspect si miros modificat.
  • Litiaza renala – eliminarea unui calcul renal este insotita de inflamatie la nivelul cailor urinare, durere lombara/in flanc acuta si secretie crescuta de mucus la nivelul uroteliului care pot fi insotite de senzatie de greata, varsaturi, sindrom febril, urgenta urinara, hematurie (emisia de sange in urina).
  • Afectiuni tumorale ale vezicii urinare – eliminarea unor cantitati crescute de mucus in urina poate fi cauzata, in anumite situatii, de existenta unei formatiuni tumorale la nivel vezical, insa este de mentionat faptul ca in majoritatea situatiilor aceasta reprezinta o manifestare secundara. De regula, tumorile vezicale cauzeaza aparitia hematuriei, urinare frecventa, disuriei (mictiune dureroasa sau dificila), oboseala accentuata si pierdere ponderala neintentionata
  • Deshidratarea severa de etiologie variata poate cauza aparitia mucusului in urina, ca urmare a eliminarii de urina concentrata care determina iritarea si inflamatia tractului urinar.

Prevenirea infectiilor urinare

  • Toaletarea regulata a zonei intime dupa fiecare defecatie, inainte si dupa actul sexual si evitarea purtarii articolelor de lenjerie intima din materiale sintetice si a celei tanga, previn inmultirea bacteriilor si raspandirea acestora de la nivelul pielii catre uretra.
  • Prevenirea tulburarilor de tranzit intestinal (diaree sau constipatie) prin adoptarea unui regim alimentar variat, bogat in fibre alimentare si cantitati reduse de zahar si grasimi constituie alte modalitati prin care pot fi evitate infectiile de tract urinar. Hidratarea corespunzatoare asigura indepartarea eficienta a bacteriior care pot coloniza caile urinare inferioare prin „spalarea” acestora in timpul mictiunii (urina antreneaza si elimina bacteriile pe masura ce traverseaza caile urinare).
  • Respectarea indicatiilor medicului curant cu privire la tratamentul diabetului zaharat previne aparitia complicatiilor asociate acestei patologii cronice, inclusiv cele legate de scaderea capacitatii de functionare a sistemului imunitar, care poate genera infectii urinare recurente.

Prevenirea bolilor cu transmitere sexuala

Abstinenta sexuala reprezinta singura metoda cu o eficienta de 100% impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Alte metode de reducere ale riscului de imbolnavire cu patogeni implicati in aparitia BTS se refera la:

  • Utilizarea prezervativului feminin/masculin
  • Vaccinarea impotriva hepatitei B si human papilloma virus
  • Evitarea schimbarii frecvente a partenerilor sexuali si efectuarea de investigatii specifice inainte de inceperea unei relatii noi reprezinta alte metode care pot diminua riscul de transmitere al BTS-urilor.

In cazul existentei unei BTS diagnosticate, pacientul trebuie sa respecte cu strictete indicatiile medicului curant si sa evite contactele sexuale pana la finalizarea tratamentului sau negativarea markerilor biologici care atesta existenta unei patologii aflate in evolutie.

Perioada sarcinii

Pe durata sarcinii, eliminarea de mucus in urina este fiziologica si se datoreaza fluctuatiilor hormonale care cauzeaza aparitia secretiilor vaginale in cantitate crescuta. Secretiile de culoare alb laptos prezente in urina sunt fiziologice, insa modificarea culorii acestora catre rozaliu sau rosu constituie un semnal de alarma in prezenta caruia gravida trebuie sa se prezinte cat mai repede la obstetrician.

Semne de ingrijorare legate de prezenta mucusului in urina

Durerea abdominala de intensitate crescuta care nu se remite la tratament antialgic, hematuria, sindromul febril, disuria, pierderea neintentionata in greutate si senzatia de mictionare incompleta constituie cateva dintre manifestarile clinice care pot insoti eliminarea de mucus in urina, in prezenta carora este necesara prezentarea cat mai rapida la medic pentru efectuarea de investigatii diagnostice.

Diagnosticul afectiunilor care cauzeaza aparitia mucusului in urina

Diagnosticul patologiilor care pot cauza in cadrul evolutiei eliminarea de mucus in urina este realizat cu ajutorul anamnezei, examenului clinic amanuntit al pacientului si al investigatiilor care pot cuprinde:

  • Examen sumar de urina si urocultura pentru decelarea infectiilor urinare
  • Examenul secretiei uretrale la barbati si vaginale la persoanele de sex feminin pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala
  • Investigatii imagistice (ultrasonografie, uro CT, uro RMN, cistoscopie) cu sau fara substanta de contrast pentru evaluarea aparatului urinar.

Tratament afectiuni care cauzeaza aparitia de mucus urinar

Tratamentul conditiei patologice care asociaza cresterea cantitatii de mucus din urina este etiologic si are ca scop remiterea proceselor inflamatorii de la nivelul aparatului urinar, indiferent de cauza de aparitia a acestora.

  • Antibioticele sunt rezervate pacientilor care prezinta infectii urinare sau cu transmitere sexuala de cauza bacteriana, in timp ce antifungicele sunt recomandate in cazul micozelor vaginale si infectiilor urinare de cauza fungica.
  • Litotritia extracorporeala cu unde de soc constituie o metoda de tratament neinvaziv al calculilor renali pentru spargerea acestora in fragmente mai mici, usor de eliminat pe cale naturala.
  • Cistoscopia reprezinta o metoda invaziva de investigatie a aparatului urinar inferior (vezica urinara si uretra) care poate fi utilizata ca metoda de tratament in cazul pacientilor cu tumori vezicale de dimensiuni reduse care pot fi extirpate facil.
  • Interventiile chirurgicale cu abord clasic al aparatului excretor sunt rezervate patologiilor severe cu potential de evolutie nefavorabila crescut si, de regula, sunt utilizate in cazul pacientilor cu abcese renale care nu raspund favorabil la tratamentul antibiotic si tumori ale aparatului excretor de dimensiuni crescute.

Sursa: www.medicover.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button