Sanatate

Caravană medicală: Peste 70% dintre cei testați au diabet, hipertensiune, colesterol mare, obezitate  

Peste 70% dintre cele 956 de persoane testate în cadrul Caravanei ‘Sănătatea vine la tine’ – ediția a IV-a au diabet, hipertensiune, colesterol mare sau sunt obezi.

Un număr de 956 de persoane au beneficiat de controale și analize medicale gratuite în a patra ediție a caravanei ‘Sănătatea vine la tine’. Dintre acestea, peste 50% dintre pacienții testați au valori de diabet sau prediabet la glicemie sau hemoglobina glicată.

Astfel, 40% au prediabet sau rezistență la insulină și alți 13,6% au diabet netratat. Dintre persoanele cu diabet, 35,4% aveau risc mediu și mare de neuropatie diabetică. 50,6% au valori crescute ale colesterolului total (peste 200mg/dL), ceea ce înseamnă risc crescut pentru boli cardiovasculare (infarct miocardic, AVC etc.), 46,3% au valori ale tensiunii arteriale sistolice peste 140mm col Hg.

La EKG, 66 de persoane au fost depistate cu tulburări de ritm cardiac, 28 au afecțiuni ischemice și 16 aveau modificări ale dimensiunilor cavităților inimii, iar 232 au primit recomandare de consult suplimentar cardiologic.

Totodată, 4 din 5 dintre persoanele testate sunt supraponderale sau suferă de obezitate (82%).

Caravana ‘Sănătatea vine la tine’ – ediția a IV-a, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România cu focus pe boli cardiovasculare, diabet și obezitate, a oferit posibilitatea unor controale și analize medicale gratuite, în perioada 3 mai – 29 iunie, pentru 956 de persoane din mediul rural.

Caravana a ajuns în 8 localități din 6 județe care se confruntă cu acces dificil la servicii medicale. Echipa caravanei a făcut trei vizite în fiecare localitate: o zi pentru recoltare de sânge și, la o săptămână distanță, încă două zile în care echipe medicale, ce au inclus medic diabetolog și medic cardiolog, au venit în localități.

Județele și localitățile vizitate sunt Vedea – Giurgiu, Domnești – Argeș, Unirea și Independența – Călărași, Berzunți – Bacău, Cătina – Buzău, General Scărișoreanu și Țepeș Vodă – Constanța.

Investigațiile efectuate au fost: hemograma, testarea nivelului total al colesterolului, dar și fracțiunile sale – LDL, HDL și trigliceridele, glucoza serică și hemoglobina glicată pentru a evalua riscul de diabet, precum și creatinina serică, fierul și profilul lipidic pentru a înțelege funcționarea generală a organismului, evaluări hormonale, cum ar fi TSH, dar și de consultații la medicul diabetolog, teste instant de glicemie, testul Michigan (pentru depistarea complicațiilor diabetice de tip neuropatie), EKG, măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului, teste PSA pentru a verifica sănătatea prostatei. În plus, le-a fost calculat riscul cardiovascular și indicele de masă corporală – toți acești pași fiind parte dintr-un demers de prevenție și educație medicală.

De asemenea, echipa de medici, asistente medicale, elevi de școli post-liceale sanitare au efectuat nu doar investigații, ci au oferit și educație medicală despre prevenția în boli cardiovasculare și controlul diabetului, au explicat și împărțit broșuri educative despre diabet, bolile cardiovasculare, dislipidemie, podiatrie, au dat sfaturi despre nutriție și schimbarea stilului de viață și au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite.

‘Ce am descoperit în satele din România e un semnal de alarmă pe care nu-l mai putem ignora. În spatele imaginii idilice a vieții la țară se ascund riscuri mari pentru sănătate. Oamenii nu ajung la controale, nu știu că suferă de afecțiuni grave sau nu primesc tratamentele corecte. Datele din caravana noastră arată clar: incidența obezității, a diabetului și a riscului cardiovascular este îngrijorător de ridicată. Este momentul să vorbim mai serios despre prevenție, acces real la servicii medicale și educație pentru sănătate. Această campanie este un apel clar către autorități pentru intervenții concrete, dar și un îndemn pentru fiecare dintre noi să ne preocupăm activ de sănătatea proprie și a celor dragi’, a declarat Cezar Irimia, președintele APCR, citat într-un comunicat remis presei. AGERPRES

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button