Volumul „Teatrul la persoana I” de Octavian Saiu, apărut la Editura Nemira, a fost lansat, luni seară, de Ziua Mondială a Teatrului, la Teatrelli.
Octavian Saiu a afirmat că volumul este „pentru toți cei care iubesc teatrul, pentru toți cei care încearcă să-l înțeleagă și pentru cei care vor să se apropie de misterul acestei arte”.
„Este o carte scrisă pentru acel cititor care este în același timp și spectator, e o carte scrisă pentru oamenii care păstrează astăzi credința în teatru când toți ceilalți par să abandoneze această artă. Este o carte pe care am gândit-o, am scris-o ca pe un dar făcut oamenilor de teatru, dar și oamenilor care iubesc și se apropie de teatru”, a declarat pentru AGERPRES Octavian Saiu.
Autorul a mărturisit că pentru realizarea acestei cărți a plecat, în primul rând, de la experiențe personale, „de la nevoia de a găsi în teatru un echivalent al literaturii la persoana I”, de la raportul pe care l-a avut cu ”opera acestui creator de teatru uluitor care este Simon McBurney, de la întrebările și nedumeririle generate de arta lui Pippo Delbono și, nu în ultimul rând, de la nevoia de a descrie într-un volum magia absolută a teatrului semnat de cel mai mare creator de imagini din universul contemporan care este Robert Lepage”.
Actrița Dorina Chiriac a spus că volumul lui Octavian Saiu este pentru cei care lucrează în acest domeniu și nu numai, pentru cei care iubesc teatrul și merg des la spectacole și a apreciat că „orice făcător de teatru” trebuie să o aibă în bibliotecă.
„Dincolo de a fi o lucrare de specialitate e o privire personală a lui Octavian Saiu. (…) Deși e o radiografie a ce se întâmplă azi în teatru la nivel mondial, raportând totul la ce s-a întâmplat în trecut, este un discurs care e încărcat emoțional și atunci, mie — cititor, mie — Dorina îmi este foarte ușor să citesc”, a precizat Dorina Chiriac.
Actorul și regizorul Radu Iacoban a mărturisit că atunci când a citit cartea a fost fascinat și a găsit în paginile ei unele lucruri personale, dar și altele care erau mai îndepărtate.
„Am început cartea fiind dezinformat și după ce am parcurs-o mi-am dat seama că sunt mai informat. Am recunoscut întrebări, căutări, am apreciat foarte mult faptul că e nevoie de genul acesta de volum pentru că acest teatru hiperpersonal, acest teatru la persoana I, deocamdată într-un sistem destul de rigid și destul de osificat, e un accident necesar”, a spus Radu Iacoban.
La rândul său, actorul Adrian Titieni a arătat că Octavian Saiu este ”un ghid necesar prin intermediul acestei cărți”.
”Cred că cei care o vor parcurge cu certitudine își vor îmbogăți, într-un fel sau altul, motivați și determinați, reperele absolut importante care nu neapărat aparțin lumii teatrului, ci aparțin unei sfere identitare a lumii în care trăim, pentru că până la urmă este vorba de comunicare. Comunicare într-un mod specific și cât se poate de personal”, a spus Titieni.
Actrița Maia Morgenstern a oferit, pe lângă lectura a două pasaje din cartea lui Octavian Saiu, și un minirecital din spectacolul „Janka”.
La lansarea volumului lui Octavian Saiu au fost prezenți, printre alții, actrița Florentina Țilea, Călin Mocanu, directorul Teatrului Țăndărică, Nicolae Mandea, rectorul UNATC, scenograful Ștefan Caragiu, regizorul Dan Puican, criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Doina Papp, Maria Sârbu, Oana Borș.
Octavian Saiu este profesor, cercetător și critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale, cu o teză despre metamorfozele spațiului de joc, și unul în literatură comparată, cu o teză despre Samuel Beckett și Eugene Ionesco. Predă la UNATC ‘I.L. Caragiale’ și susține cursuri, conferințe și master-class-uri la mai multe universități din Europa, Asia și Noua Zeelandă, precum și la Institutul Grotowski.
Este secretar general adjunct al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) și președinte al Secției Române AICT — Teatrologie.