Organizația Națiunilor Unite, în parteneriat cu Biroul Național de Statistică au lansat astăzi GenderPulse, primul instrument de vizualizare grafică interactivă a indicatorilor statistici de gen. Astfel, cu un singur click, utilizatorii pot afla ce salarii au femeile în comparație cu bărbații în diverse sectoare ale economiei și cum au evoluat acestea de-a lungul timpului, sau care e starea de sănătate a femeilor și bărbaților din orașe și sate, sau care este raportul de gen în organele de luare a deciziilor și multe altele, informează MOLDPRES.
GenderPulse a fost elaborat în colaborare cu Biroul Național de Statistică, cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women). Indicatorii cuprinși de GenderPulse sînt sincronizați cu Banca de date statistice StatBank, care întrunește date colectate din diferite instituții și validate de Biroul Național de Statistică.
Astfel de date permit înțelegerea rolului femeilor și al bărbaților în societate, a activităților pe care le desfășoară, modalităților în care femeile și bărbații interacționează, diferențelor existente în accesul și folosirea resurselor, în potențialul și oportunitățile de care dispun.
„Pentru ca țările membre ale Organizației Națiunilor Unite să atingă Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, este nevoie de date de încredere, dezagregate și ușor de înțeles. GenderPulse ilustrează un portret mai clar al inegalităților între bărbați și femei, inegalități care altfel ar rămîne neobservate. Este prima încercare de a face datele accesibile și ușor de înțeles nu doar de către factorii de decizie, dar și de către orice persoană”, a afirmat reprezentanta de țară a UN Women în Moldova, Ulziisuren Jamsran.
Datele vizualizate pe GenderPulse sînt grupate în 5 domenii tematice relevante pentru analiza problematicii de gen: demografie, participare în procesul decizional, educație, sănătate și abilitare economică. Marea majoritate a graficelor de pe GenderPulse sînt însoțite de texte scurte, pe înțelesul tuturor, care au scopul de a explica interactiv semnificația indicatorului statistic vizualizat, de a arăta diferențele de gen observate sau de a descrie evoluția în timp a fenomenelor măsurate de indicatorii statistici.
În iulie 2016, ONU în Moldova a lansat profilurile statistice pe înțelesul tuturor a 10 grupuri de fete și femei din Republica Moldova.