MINTEA CEA DE PE URMĂ

Se întâmplă ceva misterios cu noi, poporul roman, față de care cei de dincolo de hotarele țării, indiferent unde ne uităm, vor ”să ne smulgă inima și ficații”, de parcă ar smulge petalele de Nu mă uita, murmurând, mai mult pentru ei: ”Mă iubește? Nu mă iubește?!”

Într-o astfel de indecizie alarmantă și surprinzătoare  mai apar și norii negrii de furtună, mai apar și vijeliile transformate, în ultima vreme, în adevărate tornade, de parcă țara noastră s-ar mărgini cu oceanele planetare, îngrămădindu-ne peste cei 238.391 km²de pământ românesc toate manifestările agresive ale vremii, de la ierni cu căderi masive de zăpadă și până la viituri, tornade, ”ruperi de nori”, fenomene meteorologice care, de obicei, se manifestă pe parcursul celor patru anotimpuri.

De această dată ne-a fost dat să trăim (oare de către cine?), în intervalul a câtorva zile, un fel de recapitulare, de cuprins sau compendiu, la ceea ce de fapt am fost învățați să răzbatem, cel puțin din respect față de iarnă, primăvară, vară sau toamnă.  În ultimii ani le avem pe toate, după modelul ”patru într-una”, adunându-ne ridicările din umeri atât de aproape încât, din depărtare, încercăm să semănăm cu un munte nemaivăzut, care ridică din umeri, care se pierde în aceste mișcări ondulatorii, provocatoare și, nu în ultimul rând, dezarmante, atâta timp cât înțelesurile pe care încercăm astfel să le comunicăm dorim să ne disculpe, să ne separe de vina aruncată asupra noastră, asemenea fiarelor sălbatice.

Pe când speranțele ne îmbărbătau că ce-a fost rău a trecut, că vom avea parte de acum în acolo de o vreme prietenoasă sau cel puțin în tiparele cunoscute deja de noi, numai ce apare o atenționare meteo de vreme rea, anulându-ne pur și simplu întreaga agendă a zilei și a zilelor ce vor urma: ”Meteorologii susţin că în această săptămână sunt aşteptate mai multe zile de furtuni puternice şi chiar tornade, cele mai afectate zone fiind cele din Serbia şi vestul României, urmate de estul Ungariei, estul Slovaciei şi sud-vestul Ucrainei, în timpul zilelor de miercuri şi joi.
Cantităţile mari de precipitaţii, peste 25mm pe oră, pot duce la inundaţii, mai scrie AccuWeather. Vântul va sufla cu peste 100 km/h, putând cauza întreruperi ale curentului electric, copaci căzuţi şi probleme cu transportul.
Furtunile puternice vor veni cu grindină şi, izolat, tornade, cele mai mari pericole fiind în timpul amiezii şi orelor serii, avertizează meteorologul Tyler Roys.
„Cel mai mare risc de tornade este în nord-estul Serbiei, până la graniţa cu Bulgaria şi România”, mai spune meteorologul.
Vremea continuă, vineri, cu ploi şi furtuni în Peninsula Balcanică, şi România nu va scăpa de ploi nici la începutul săptămânii următoare”.

Acest anunț vine în momentul în care tot meteorologii ne lăsau să înțelegem că răul a trecut și că de acum vom intra în normalul anotimpului de primăvară, un anotimp ploios, dar fără manifestări violente ale vremii, care, de obicei apar după o acumulare în timp de aer cald datorat în special vremii caniculare. Or, acum, când ești pus în situația de a te debarasa deabia de palton și să dai peste o tornadă care îți așează pe masă pești sau broaște, e un semn major de întrebare care îţi permite să lași imaginația să se adape de la scenariile pe care anume iți generali încep să le expună în spații publice, de genul schimbările vremii atât de neașteptate și de neconforme cu logica desfășurării evenimentelor, ar putea fi de fapt o armă meteorologică pe care unii încearcă acum  să o experimenteze, acționând asupra unor reglaje atât de necesare pentru a o stăpânii. Începem să ne trezim? Vrem să credem că omul a ajuns să subjuge și forțele Naturii, punându-le nu numai să producă energie electrică, de exemplu, cât mai ales să schimbe ordinea firească a lumii? Să pună pe seama calamităților naturale dezastrele pe care le poate produce, în rumoarea generală a omenirii, o bombă atomică? Ca să vezi fatalitate! Nu noi, ci Natura ne-a ras de pe suprafața pământului un sat, un cartier, un oraș, o regiune, o țară! Dă-ne Doamne mintea cea de pe urmă înainte de a fi prea târziu să o mai și folosim!

ADI CRISTI