FeaturedFluxSanatate

Distribuitorii europeni de medicamente susțin că restricționarea exportului de vaccin este nejustificată

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) și-a exprimat îngrijorarea joi, printr-un comunicat de presă, față de criza vaccinurilor generată de epidemia de rujeolă, dar „mai ales” față de alternativele de soluționare pe care Ministerul Sănătății le-a considerat prioritare, respectiv notificarea Comisiei Europene pentru suspendarea comerțului intracomunitar.

Distribuitorii de medicamente consideră că actuala măsură de restricționare a exportului de vaccin ROR este nejustificată și afirmă că vor înainta o plângere Comisiei Europene.

„Deși procedura de urgență a fost acceptată de către Comisie iar măsura de suspendare temporară a exportului intracomunitar a vaccinului ROR a putut fi adoptată imediat pentru a răspunde situației urgente de epidemie, ne manifestăm nemulțumirea față de proiectul notificat deoarece considerăm că justificarea pe care autoritățile române au prezentat-o în procedura urgență de notificare, nu este compatibilă cu legislația UE și principiile pieței interne”, susțin reprezentanții asociației în comunicat.

Potrivit ADEM, pentru ca interdicția să rămână în vigoare, CE trebuie să ajungă la concluzia că epidemia de rujeolă este direct legată de exportul de vaccin ROR.

„Dacă oficialii nu vor ajunge la această concluzie, România riscă să primească sancțiuni ce pot merge până la infringement și, mai mult, riscă să își piardă complet credibilitatea în accesarea procedurii de urgență nejustificat, eventualele solicitări ulterioare urmând a fi analizate cu mult mai multă circumspecție”, afirmă sursa citată.

Conform directorului ADEM, Coralia Kreyer, cantitățile de vaccin blocate de la livrare intracomunitară, notificate ANMDM, sunt în stocurile distribuitorilor europeni de medicamente iar aceștia așteaptă comenzi din piața internă, precum și colaborarea cu autoritățile în această direcție.

În opinia ADEM, constituirea unor stocuri asigurătoare de vaccinuri este responsabilitatea autorităților sanitare, respectiv Ministerul Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică.

Totodată, ADEM afirmă că nu exportul paralel a fost cauza lipsei vaccinului și a epidemiei în România, ci „alți factori care au generat într-adevăr o situație urgentă, dar care nu poate fi calificată ca neprevăzută”.

„Cauzele reale care au condus la instalarea epidemiei au fost incluse și în expunerea de motive pentru noul proiect al legii vaccinării: lipsa vaccinării/imunizării populației infantile/adulte, ca rezultat al unei informări insuficiente referitoare la aceste riscuri (campaniile antivaccinare), probleme de producție/aprovizionare a pieței, precum și o (re)distribuire neuniformă pe teritoriul României a stocurilor disponibile. Exportul paralel nu a fost nominalizat ca și cauză a instalării epidemiei”, susține sursa citată.

Related Articles

Back to top button