Băncile din România vor fi supuse, cel mai probabil în octombrie 2015, unui exercițiu de evaluare cuprinzătoare (AQR), înaintea intrării în mecanismul de cooperare cu Banca Centrală Europeană /BCE/, a declarat, sâmbătă, directorul Direcției Supraveghere din cadrul Băncii Naționale a României /BNR/, Nicolae Cinteză, care a avut în această săptămână prima întâlnire cu reprezentanții BCE, în acest sens.
Acesta a precizat că acest test trebuie derulat în termen de maximum cinci luni de la exprimarea oficială a intenției de asociere din partea unei țări, iar BCE are termen tot cinci luni să se pronunțe, însă nicio țară nu a depus încă vreo cerere.
„Lucrurile sunt la început. Suntem una din primele țări care și-a exprimat intenția de a intra în strânsă cooperare cu BCE”, a mai spus Cinteză.
„A treia ar fi Banca Transilvania. A rămas să se decidă. Însă, supravegherea directă se face tot prin noi (BNR)”, a subliniat oficialul.
Cinteză susține că va fi o problemă în privința taxării, pentru că marile grupuri sunt deja taxate de către BCE, iar dacă acest lucru se va întâmpla și cu subsidiarele lor din România, se poate vorbi despre dublă axare.
„La noi, BNR nu taxează băncile pentru că le supraveghează. S-ar putea să se elimine subsidiarele grupurilor europene (din supravegherea directă de către BCE-n.r.)”, a precizat Nicolae Cinteză.