Prim-ministrul Pavel Filip a convocat astăzi într-o ședința de urgenţă la Guvern, Comisia pentru Situații Excepționale, pentru a coordona măsurile care se impun în vederea eliminării consecințelor ploilor abundente din seara zilei de ieri, 13 mai a.c., transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Potrivit informației prezentate de Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, ploile abundente au afectat mai multe localități din țară, cel mai mult au avut de suferit raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Cimișlia și municipiul Chișinău. Echipele de intervenție au reușit să deblocheze căile de acces către toate localitățile afectate, iar persoane rănite sau decedate n-au fost înregistrate.
În același timp, din cauza condițiilor meteo nefaste, în dimineața zilei de astăzi, opt localități din raioanele Nisporeni, Strășeni, Anenii Noi, Căușeni, Taraclia și UTA Găgăuzia erau deconectate parțial de la energie electrică. Conform ultimelor informații, majoritatea defecțiunilor au fost înlăturate. În context, Premierul a cerut Ministerului Economiei să solicite furnizorilor de energie electrică informații despre capacitățile de intervenție a acestora în situații de criză. „Vreau să înțeleg foarte clar cîte echipe de intervenție sînt, pentru că situații de criză se mai întîmplă. Vreau să se intervină prompt, dacă nu sînt suficiente forțele proprii, atunci ei trebuie să ne asigure că au contracte cu servicii specializate şi pot interveni în caz de calamități naturale”, a declarat Pavel Filip.
De asemenea, ploile au afectat și circulația pe căile ferate. În seara zilei de sîmbătă, trenul pe cursa Chișinău – Moscova a fost blocat în apropierea satului Bulboaca, Anenii Noi. În acest caz autoritățile au intervenit pentru a evacua pasagerii, aceştia au fost transportaţi cu autobuzul la Chişinău, iar în dimineața zilei de astăzi pasagerii care mergeau cu trenul spre Moscova au fost aduşi cu autocarul la Bulboaca, de unde cursa respectivă a fost efectuată. Totodată, reprezentanții Ministerului Transportului și Infrastructurii Drumurilor au menționat că după efectuarea verificărilor necesare, începînd cu ora 13.00, circulaţia pe căile ferate va fi efectuată conform orarului.
La rîndul său, reprezentații Ministerului Mediului au remarcat că, cel mai mult au fost afectate regiunile de Sud și Centru ale Republicii Moldova. Totuși, situația este sub control, digurile n-au cedat, iar rîurile mari, lacurile de acumulare și bazinele n-au ieșit din albie.
În cadrul ședinței, oficialii au discutat și despre consecințele ploilor abundente pentru culturile agricole. Pavel Filip a solicitat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare să evalueze toate pagubele provocate de intemperia din aprilie a.c. și de ploile recente pentru a identifica necesitățile de intervenție cu ajutoare.
La finalul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, Premierul a solicitat autorităților să continue măsurile de intervenție acolo unde este necesar. Totodată, șeful Executivului a subliniat importanța de a informa permanent populația despre prognozele meteo pentru următoarea perioadă. „Oamenii trebuie să cunoască care-i situația în teritoriu și unde trebuie să se adreseze în caz de necesitate. Nu este o situație ieșită din comun, dar au avut de suferit unele localități, au avut de suferit oamenii și trebuie să intervenim pentru a elimina consecințele”, a conchis Pavel Filip.