Sociologi autohtoni de marcă, profesori universitari și studenți și-au dat întâlnire la Universitatea „Petre Andrei” din Iași în cadrul dezbaterii ”Abordări contemporane ale sociologiei interbelice”. La evenimentul organizat de universitatea ieșeană a participat și unul din principalii istorici ai sociologiei românești, Prof.univ.dr. Zoltan Rostaș, de la Universitatea din București. Pornind de la întrebarea „dacă trebuie reevaluată sociologia romînească”, profesorul Zoltan Rostaș a declarat că, pentru el, această problematică nu a fost o misiune premeditată, ci a venit dintr-o necesitate.
”Nu am putut începe după Revoluție pentru că după decembrie 1989 orice a fost important, dar nu și Școala de Sociologie Gusti. Era perioada în care interesul public era vizat de tot ce însemnă arestări și deținuți politici. Din acest motiv nu m-am aruncat înainte. În anii 2000 însă, lucrurile s-au schimbat. Era o nevoie, așa că eu am venit în așteptarea unei nevoi. Noroc că am avut o bază de date de istorie socială și noroc că am avut parte de un grup de tineri entuziaști, tineri de la jurnalism, care au fost fascinați de acest domeniu”, a declarat Prof.univ.dr. Zoltan Rostaș. Mai mult, profesorul a adăugat că în momentul de față sociologii din România și sociologia ca domeniu de cercetare se ”află pe un traseu în care, cel puțin pentru mine, este de lămurit și cunoscut realitatea socială a sociologiei, decît să se tragă concluzii”. Conf.univ.dr. Tudor Pitulac a evidențiat, la rîndul său, traseul descendent al sociologiei românești, în mod special în ultimii ani. ”Am dezvoltat în ultima perioadă un soi de îngrijorare față de ce se întâmplă în țara noastră, de apetitul tinerilor absolvenți de liceu pentru specializarea sociologie. E un interes în scădere”, a completat profesorul. În cadrul dezbaterii au fost lansate și doă numere speciale dedicate sociologiei românești de către revistele Transilvania din Sibiu și Sociologie Românească, editată de Societatea Sociologilor din România. Dragoș Varga, redactorul-șef al publicației transilvănene a povestit cum a pornit ideea unei reviste dedicate Școlii de Sociologie Dimitrie Gusti. ”Istoria acestui număr a început tot aici, la Iași, în Aula Magna a UPA, când, în cadrul unui simpozion dedicat lui Petre Andrei și Dimitrie Gusti, imediat după prelegerea susținută de profesorul Zoltan Rostaș, dumnealui ne-a sugerat ca după numărul special lansat pentru mentorul spiritual al universității ieșene, ar trebui să facem unul și pentru Dimitrie Gusti”, a declarat Dragoș Varga. La rîndul său, Radu Vancu, redactor la Revista Transilvania, a declarat că numărul dedicat sociologului Dimitrie Gusti ”vine ca urmare a eforturilor tot mai acute, depuse nu doar de sociologi, ci și de literați, de reconstruire a unui interbelic altfel”. Despre numărul special al revistei Sociologie Românească, Lect.univ.dr. Sebatian Năstuță a declarat că ideea a pornit tot în urma simpozionului organizat în luna decembrie a anului trecut la Universitatea ”Petre Andrei” din Iași. ”Observ că între numărul special al revistei ”Sociologie Românească” și cel al Revistei Transilvania există anumite similarități. În ambele sunt puse în evidență aspecte privind latura științifică a lui Dimitrie Gusti, dar mai ales pluralitatea Școlii de Sociologie a lui Dimitrie Gusti”, a completat Sebastian Năstuță.
Prezent la dezbatere, Prof.univ.dr. Mihai Dinu Gheorghiu, de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, a remarcat interesul acordat de reviste de critică literară pentru domeniul sociologiei. ”E un lucru pozitiv că sunt reviste literare, critici care se interesează de sociologie. Dar, în același timp, sunt conștient că este dificil să ai o platformă comună între critica literară și sociologie”, a completat profesorul ieșean. Dezbaterea ”Abordări contemporane ale sociologiei interbelice” a fost moderată de Conf.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului UPA, care a declarat că întâlnirea de la Iași a fost un preambul pentru masa rotundă ce va avea loc în luna mai, tot la Iași, aceasta urmând a fi organizată de către Societatea Sociologilor din România. Întâlnirea de la Iași a fost organizată de Facultatea de Științe Politice și Administrative, Facultatea de Asistență Socială și Sociologie din cadrul UPA, în colaborare cu Revista Transilvania din Sibiu și Revista Sociologie Românească.