Pentagonul dezminte un bombardament sângeros asupra unei moschei din Siria

 

Pentagonul a dezmințit miercuri că a ucis numeroși civili într-un bombardament asupra unei moschei din Siria, la 16 martie, recunoscând numai o posibilă victimă din rândul civililor într-un complex religios în construcție, relatează AFP.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), radiul aerian în satul rebel Al-Jineh, situat în provincia Alep (nord), a făcut 49 de morți, în majoritate civili.

Ancheta armatei americane după acest bombardament vizând o reuniune a organizației Al-Qaida „nu a găsit dovezi” în sprijinul afirmațiilor că s-au înregistrat numeroase victime în rândul civililor, a declarat miercuri generalul Paul Bontrager, conducătorul anchetei.

„Suntem de părere că a fost o victimă din rândul civililor”, a cărei soartă — rănită sau moartă — nu a fost stabilită, a mai afirmat generalul.

În schimb, în bombardament și-au pierdut viața „vreo 20” de luptători ai Al-Qaida care participau la reuniunea vizată de lovitura aeriană, a adăugat el.

Pe de altă parte, clădirea lovită nu era o moschee, ci o școală religioasă (madrasa) în construcție, a menționat generalul Bontrager.

O mică moschee deja existentă pe partea cealaltă a străzii și o moschee în construcție alăturată școlii nu au fost afectate de bombardament, a subliniat generalul american.

Statele Unite conduc o coaliție internațională care luptă împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Siria și Irak, iar ocazional bombardează și ale formațiuni jihadiste.