Pop: Am constatat cu surprindere că anul trecut s-au vândut manuale auxiliare neacreditate; am demarat o anchetă internă

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat joi că actul normativ care prevede ca tipărirea tuturor manualelor să fie făcută de Editura Didactică și Pedagogică, intrată în subordinea MEN, ar putea intra săptămâna viitoare în ședința Executivului, el anunțând demararea unei anchete interne, după ce a aflat că unii elevi au primit anul trecut manuale auxiliare neacreditate.

La începutul ședinței de Guvern, Pop a afirmat că pentru clasa a V-a a fost editat un compendiu și preconizează ca manualele pentru această clasă să ajungă în opt săptămâni la elevi.

„Manualele sunt asigurate pentru toate clasele. La clasa a V-a am editat un compendiu, alături de Institutul de Științe ale Educației, compendiu care acoperă primele opt săptămâni ale semestrului I. În paralel, răspunsul de la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor face posibil ca încă cinci titluri să intre în procedura de contractare, adică în maxim șase săptâmâni să ajungă la elevi. Sperăm să se finalizeze toate titlurile în săptămâna imediat următoare, în așa fel încât am preconizat ca în opt săptămâni să ajungă toate manualele la copiii de clasa a V-a care anul trecut au primit manualele, fiind în clasa a IV-a, în 19 decembrie pe această procedură de licitație”, a susținut Liviu Pop.

El a subliniat că actul normativ referitor la trecerea Editurii Didactică și Pedagogică în subordinea MEN și editarea doar de către EDP a manualelor ar putea intra pe ordinea de zi a ședinței Executivului de săptămâna viitoare, dacă va avea toate avizele.

„Evident, actul normativ prin care vrem să punem capăt acestei sarabande a manualelor pentru învățământul gimnazial este în lucru la nivelul ministerelor, în așa fel încât săptămâna viitoare, dacă luăm toate avizele, să intre pe ordinea de zi, mai ales că începe retipărirea manualelor de clasa I și clasa a II-a. Încă mai avem contestații la nivelul clasei a II-a de acum trei ani de zile. Soluția legislativă pe care am propus-o este trecerea Editurii Didactică și Pedagogică în subordinea ministerului și aceste manuale să fie editate doar de EDP”, a explicat Pop.

Ministrul Educației a spus că a fost începută o anchetă internă în privința manualelor auxiliare folosite pentru clasa a IV-a anul trecut, care nu ar fi fost acreditate.

„Pe zona manualelor auxiliare am constatat cu surprindere că anul trecut s-au vândut în unitățile școlare, la copiii de clasa a IV-a, auxiliare neacreditate și neautorizate de Ministerul Educației Naționale. Deci toți copiii de clasa a IV-a, în septembrie, au primit manuale auxiliare neautorizate, adică un singur material auxiliar a fost acreditat la limba engleză, în rest tot ce au avut copiii de clasa a IV-a pe băncile școlilor nu a avut nicio autorizare legală de funcționare. Am demarat din punctul acesta de vedere o anchetă internă. Aștept săptămâna viitoare să avem finalizată această anchetă, să vedem care sunt editurile care au vândut aceste manuale, care a fost circuitul. Nu știu dacă au fost eliberate chitanțe și toate lucrurile sunt în regulă, dacă va fi nevoie, vom sesiza și alte instituții ale statului”, a precizat Liviu Pop.