Republica Moldova: După refuzul lui Dodon, Curtea Constituțională îi transferă temporar atribuția de numire a ministrului apărării

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rămas vineri temporar fără atribuția de numire a ministrului apărării, după ce a refuzat de două ori cererea premierului Pavel Filip de a semna decretul prin care în acest post era numit Eugen Sturza, motiv pentru care Curtea Constituțională a apreciat că șeful statului se află în ‘imposibilitatea temporară’ de a-și exercita atribuțiile ce într-o asemenea situație sunt preluate, în ordine, de președintele parlamentului sau de primul ministru, care pot semna în locul lui respectivul decret, relatează presa locală.

Potrivit deciziei Curții, Igor Dodon a încălcat deliberat Constituția prin refuzul de a-l numi pe Eugen Sturza ministru al apărării. Prin urmare, președintele Parlamentului, Andrian Candu, sau prim-ministrul Pavel Filip urmează să semneze în calitate de președinte interimar și să primească jurământul lui Sturza, scrie portalul unimedia, menționând totodată că reprezentantul lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a catalogat această decizie ca fiind una ilegală, totul fiind în opinia sa un circ.

‘Ce putem spune. Circul continuă. Rolurile au fost repartizate și executate. Noi nu putem să înțelegem cum, Curtea Constituțională dând aviz în cazul domnului Vlad Filat a constatat ca acei miniștri în privința cărora planează dubii de corupție nu pot fi numiți din nou, și astăzi ca dumnealor, deși deasupra domnului Sturza sunt dubii care au fost făcute publice de mass-media, cu privire la acele zeci de mii de euro, care au fost primite de dânsul nu se știe pentru ce, acest argument deja nu mai este plauzibil. Condamnăm această hotărâre și vom rămâne pe pozițiile noastre’, a afirmat Lebedinschi.

În precedenta decizie, adoptată marți, Curtea Constituțională a apreciat că șeful statului nu are drept de veto în numirea unui ministru.

Reacționând atunci, Igor Dodon a refuzat din nou să semneze decretul de numire a lui Sturza și a afirmat că îi lasă — conform deciziei Curții — pe Andrian Candu sau pe Pavel Filip să-l semneze și ‘să-și asume responsabilitatea pentru fiecare persoană în parte’, avertizând însă că el nu îl va recunoaște pe Eugen Sturza ca ministru al apărării și prin urmare nu îl va include ‘în componența Consiliului Suprem de Securitate, care se numește prin decretul președintelui’.

AGERPRES