Arafat: Procedura de angajare a medicilor de la UPU și serviciile de ambulanță trebuie simplificată

Procedura de angajare a medicilor în unitățile de primire a urgențelor (UPU) ar trebui simplificată, după modelele adoptate de alte țări, în condițiile în care deficitul de personal în sistem este mare și există riscul ca medicii care termină rezidențiatul să plece să lucreze peste hotare, a declarat, vineri, la Deva, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat.

„Va trebui, la un moment dat, să simplificăm modul de angajare, pentru că la noi, din momentul în care deschizi un post la concurs și obții toate hârtiile (…) și până angajezi medicul, durează luni de zile, pe când un medic care termină (facultatea, n.r.) și dă telefon în altă țară, vă garantez că poate să obțină locul de muncă acolo pe baza unui interviu și pe baza documentelor pe care le dă”, a spus dr. Raed Arafat.

Potrivit acestuia, simplificarea procedurii ar permite ca posturile vacante să fie completate mult mai repede de către medicii rezidenți și ar preîntâmpina situațiile în care aceștia decid să plece în străinătate pentru că în România obțin posturile „foarte dificil”.

„Este un lucru care trebuie discutat cu colegii de la Ministerul Sănătății să vedem cum putem să-l ușurăm pentru unitățile de primiri urgențe și serviciile de ambulanță”, a punctat dr. Raed Arafat.

La rândul său, președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Mircea Bobora, a declarat că UPU Deva este inclusă într-un program de modernizare cu ajutorul unui program de finanțare din fonduri europene. Suma alocată pentru UPU Deva se ridică la 1,5 milioane de euro, iar proiectul prevede reproiectarea și extinderea spațiului existent. De asemenea, heliportul existent în Deva va fi autorizat și pentru a putea primi elicoptere pe timp de noapte.

Secretarul de stat Raed Arafat s-a aflat, vineri, la Deva, unde, în prima parte a zilei a vizitat UPU Deva și ISU Hunedoara, iar în cursul după-amiezii a fost prezent la o acțiune de voluntariat organizată de paramedicii de la Asociația Salvital, care gestionează activitatea SMURD în județul Hunedoara.

AGERPRES