Pepinierele Agenţiei “Moldsilva” preconizează să scoată pe piaţă pentru sărbătorile de iarnă din acest an aproape 58 de mii de Pomi de Crăciun, ceea ce constituie cu zece mii mai mult faţă de anul trecut. Tăierile vor începe la mijlocul lunii decembrie, a comunicat pentru MOLDPRES Viorica Caciuc, specialist în Serviciul relaţii publice şi informare al instituţiei.
“Din pomii planificaţi pentru recoltare în acest an 56 de mii sunt molizi, 1600 – pini, precum şi 3100 de compoziţii din brad care sunt mult solicitate de consumatori. Cel mai mare volum de Pomi de Crăciun va fi livrat de întreprinderile silvice din Străşeni, Edineţ, Tighina, Călăraşi şi Hânceşti. Per ansamblu, instituţiile de stat sau private, persoanele fizice vor putea procura conifere de la 19 entităţi silvice din ţară”, a relevat reprezentantul “Moldsilva”.
Înălțimea unui Pom de Crăciun variază de la un metru până la şase metri, însă cea mai mare cantitate de răşinoase – peste 41 000 de arbori sunt de până la 1,5 m, pentru că sunt cei mai solicitaţi. “Prețul propus de pepiniere a rămas neschimbat faţă de anul trecut şi constituie cel puţin 36 de lei pentru un metru de molid şi 25 de lei pentru aceeaşi dimensiune de pin. Compoziţiile din brad vor fi comercializate la prețul de 8 lei pentru o bucată. Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de 6 m se stabilește un supliment de 100 de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin), care se adaugă la prețurile menționate”, a punctat specialistul Agenţiei.
Conform statisticilor “Moldsilva”, mai mulţi ani la rând în timpul sărbătorilor de iarnă pe pieţele din ţară se comercializează în jur de 20 de mii de Pomi de Crăciun. “Este o tendinţă care se menţine, deşi pepinierele întotdeauna pregătesc mai mulţi arbori. Însă nici un pom nu se pierde, din pepiniere se taie doar conform comenzilor achitate deja, se vinde exact cât e cererea, iar restul rămâne pentru alt an. Cele mai active vânzări încep, de regulă, pe la 20 decembrie şi pot continua chiar până în ziua de ajun a Revelionului”, a precizat Viorica Caciuc pentru MOLDPRES.
În altă ordine de idei, sursa citată a subliniat că în cazul tăierilor ilicite ale coniferelor din fondul forestier sau din alte spații verzi persoanele fizice riscă o amendă de 40-50 unități convenționale, iar persoanele juridice de 400-500 u. c. sau muncă neremunerată în folosul comunității, conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova cu achitarea prejudiciului cauzat.