Guvernul va propune săptămâna viitoare o ordonanță de urgență pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasmă, a anunțat medicul Alexis Cochino, imunolog pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, după discuțiile cu premierul și ministrul Sănătății pe tema lipsei de imunoglobulină.
„Săptămâna viitoare se va propune o ordonanță de urgență pentru suspendarea, pe timp limitat, a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piață. Cel mai rapid (…), chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce ar trebui să acopere necesarul pentru cel puțin o lună pe imunodeficiențe și urgențe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse 2.000 de flacoane de către același distribuitor”, a declarat medicul, la finalul întâlnirii cu premierul.
El a precizat că, din discuțiile purtate cu guvernanții, a reieșit că „de azi-noapte (…) s-a introdus în legislație imunoglobulina subcutană, care crește și mai mult șansa la o viață normală pentru acești pacienți”. „Nu mai trebuie să vină la spital să stea în frig, pe drumuri, între infecții, și așa mai departe. Deci, veștile sunt bune dacă angajamentele sunt respectate”, a spus Cochino.
Întrebat dacă serul Pentaglobin, care fost trimis în spitale, este eficient, medicul a răspuns: „În ceea ce privește Pentaglobinul, el nu are aprobare pe prospect, există pe lângă prospect, poziția oficială a producătorului, Biotest, care spune că acest produs este off-label pentru imunodeficiențe primare și boli autoimune, ceea ce înseamnă că nu poate fi folosit conform definiției off-label decât atunci când nu există pe piață niciun alt produs aprobat pentru acele indicații”.
„Astfel că acest produs, pentru acești pacienți, este perfect inutil, el însuși, însă, este totuși un efort care s-ar putea dovedi util pentru că fiind folosit la cazuri de infecții severe din oncologie, terapie intensivă și așa mai departe, unde poate fi util și este indicat și este aprobat, ar putea să economisească restul de imunoglobulină, celelalte feluri de imunoglobulină care, în acest fel, să rămână în cantități mai mari pentru pacienții cu imunodeficiențe și boli autoimune care nu pot beneficia de Pentaglobin în niciun caz”, a explicat Cochino.
Medicul primar pediatru Mihaela Bătăneanț la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, care a participat la întâlnirea cu premierul, a declarat că discuțiile au fost „cu rezultat pozitiv”. „Să sperăm că va fi așa cum au promis, că se rezolvă problema în cel mai scurt timp. Săptămâna viitoare se așteaptă primul lot de imunoglobulină și, apoi, următoarele cantități se vor livra în ianuarie și veți vedea comunicatul de presă al ministerului (Sănătății — n.r.) cu decizia de a suspenda taxa de clawback pe produsele de plasmă umană, deci pe imunoglobulină. Și să sperăm că în aceste condiții se vor întoarce producătorii de imunoglobulină pe piață „, a declarat Bătăneanț.
Ea a precizat că în spitalul unde lucrează nu este imunoglobulină din luna septembrie. „Noi avem 15 pacienți în evidență, unii sunt nesubstituți din august, pe doi i-am trimis la București, care aveau o formă mai severă de imunodeficiență, și o parte din cei care au avut această posibilitate și-au cumpărat imunoglobulina pentru una sau două administrări și am și copii pe care nu am cum să îi substitui”, a explicat medicul.
Mihaela Bătăneanț a menționat că la nivelul Ministerului Sănătății a fost înființat un „telverde” unde pot fi anunțate urgențele privind lipsa imunoglobulinelor.
Tot miercuri, lângă sediul Guvernului, s-a aflat și un grup de părinți ai căror copii se confruntă cu imunodeficiențe, care au protestat, exprimându-și îngrijorarea cu privire la faptul că situația imunoglobulinelor nu a fost gestionată corespunzător de către guvernanți.
Premierul Mihai Tudose l-a convocat, miercuri, la Guvern, pe ministrul Sănătății, Florian Bodog, pentru discuții cu privire la lipsa imunoglobulinei de pe piața medicamentelor din România. La întâlnirea de la Palatul Victoria au fost convocați și șefii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Agenției Naționale a Medicamentului. De asemenea, la discuții au participat reprezentanți ai distribuitorilor de medicamente.
AGERPRES