Breaking News

Desenele animate ar putea crea pacienților așteptări nerealiste față de serviciile medicale

Desenele animate pentru copii ”Peppa Pig” îi fac pe pacienții britanici să aibă așteptări nerealiste față de serviciile medicale, estimează publicația academică British Journal of Medicine în cel mai recent număr, apărut luni, informează AFP.

Nu trebuie să vă imaginați că medicul vostru de familie se va comporta ca devotatul și receptivul Brown Bear, unul dintre personajele desenului animat, că va veni să vă viziteze la cel mai mic semn și că vă va prescrie medicamente nenecesare, se spune în articolul publicat în revista științifică.

”’Peppa Pig’ și felul în care această animație reprezintă asistența medicală generalistă sporește exigențele pacienților și încurajează utilizarea abuzivă a serviciilor medicale”, subliniază malițios doctorița Catherine Bell, medic generalist în Sheffield, aducând în sprijinul afirmațiilor studii de caz.

Spre exemplu, doctorul Brown Bear îi face o vizită la domiciliu Peppei Pig care are o erupție cutanată pe față și îi prescrie un medicament inutil pentru un fenomen viral care ar trebui în principiu să dispară de la sine, concluzionează Catherine Bell. Fără să mai punem la socoteală faptul că medicul se deplasează la domiciliu pentru o problemă minoră.

Doctorul Brown Bear ”le oferă pacienților săi un serviciu excepțional, rapid, cu acces telefonic imediat, continuitatea tratamentului, un orar flexibil și ușurința vizitelor la domiciliu. Toate acestea nu creează însă așteptări nerealiste în ceea ce privește asistența medicală de bază?”, se întreabă Catherine Bell, punctând influența pe care ar putea-o avea acest desen animat difuzat în Marea Britanie și în alte 80 de țări.

Studiul vine în contextul în care serviciul public de sănătate din Marea Britanie (National Health Service — NHS) trece printr-o perioadă dificilă din lipsa dotărilor și a personalului, o temă presantă care a contribuit și la Brexit, ai cărui susținători pretind că fondurile alocate de Uniunea Europeană au fost deturnate spre profitul NHS.

AGERPRES