Ozonoterapia – efecte miraculoase

 

Terapia cu ozon este un tratament nou ce are efecte deosebite, in domeniul medical, fiind recomandata ca tratament pentru diverse afectiuni, si in domeniul cosmetic, ca remediu impotriva imbatranirii.

Ozonul este compus din trei atomi de oxigen si a fost identifi cat inca din anul 1785. In 1896 romanul Nicolae Tesla a patentat in S.U.A. primul generator de ozon. Cuvantul „ozon” inseamna in limba greaca „aer proaspat”.

Ozonoterapia porneste de la ideea ca la originea oricarei afectiuni sau probleme in organism se afla insuficienta oxigenare a celulelor. Astfel, tratamentul bazat pe un amestec de oxigen si ozon repara celula din interior, reducand zona afectata. Printr-un amestec perfect al celor doua gaze se neutralizeaza toxinele acumulate de-a lungul timpului in corp, se reduc inflamatiile, se regleaza pH-ul, se imbunatateste circulatia sangelui.

Metode de a beneficia de terapie
autohemoterapia – amestecarea unei cantitati de sange recoltate de la pacient cu ozon si reinjectarea ei intravenos;
– injectii subcutane si intramusculare;
– bai cu ozon, uscate – corpul se introduce intr-un costum etans in care se insufla apoi amestec de oxigen-ozon;
bai umede – corpul este scufundati ntr-o cada cu apa in care se barboteaza amestecul ce contine ozon;
consumul de apa ozonata (se gaseste in farmacii).

Beneficiile ozonoterapiei
Acest tratament este eficient in combaterea infectiilor virale si bacteriene, a celor fungice, stimuleaza sistemul imunitar, reduce durerile, accelereaza eliminarea toxinelor.
Ozonoterapia este utilizata cu succes in dermatologie (herpes, acnee, eczeme, celulita), medicina interna (hepatita, boala Chron), neurologie (cefalee, depresie, boli neurovasculare), reumatologie si ortopedie (reumatism articular, hernie de disc, lombosciatica, dureri cervicale, patologie traumatica sportiva). In cazul tumorilor maligne, utilizarea ozonoterapiei pre si post chimioterapie imbunatateste efectul acesteia si reduce semnificativ efectele secundare ale acesteia.


Ozonoterapia in cosmetica

Rezultate foarte bune in estomparea ridurilor s-au obtinut prin injectarea subcutanata a unei cantitati mici de amestec gazos de oxigen si ozon. De asemenea, prin practicarea bailor de ozon sau a injectiilor subcutanate combinate cu autohemoterapia duc la ameliorarea aspectului de coaja de portocala (celulita). De asemenea, ozonoterapia s-a dovedit utila si in trata mentul cicatricilor si acneei, in reducerea ectaziilor venoase de la nivelul gambelor si coapselor, in tratamentul infectiilor fungice ale pielii si unghiilor.

In stomatologie
Ozonoterapia este folosita cu succes si in aceasta ramura a medicinii, in tratamentul cariilor, bolii parodontale, aftelor bucale, pre si post implantologie etc.

Contraindicatii
Desi ozonoterapia este recomandata aproape oricui, exista cazuri in care pacientii trebuie sa manifeste precautie: hipertiroidism, deficitul de G-6-PD (Glucoza-6-fosfatdehidrogenaza), hipertensiune arteriala mai mare de 160 mm Hg, accident vascular hemoragic, stari posthemoragice.

Stiai ca…
…datorita efectului antialgic, ozonoterapia este frecvent folosita la recuperarea sportivilor care sufera accidentari si trebuie sa reia antrenamentele? Leziunile se vindeca mai repede sub actiunea ozonului, datorita proprietatilor antioxidante ale acestuia.