Costul pentru România al poziţiei oficiale a preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui, Frans Timmermans, cu privire la modificarea legilor justiţiei, este „afectarea gravă a imaginii ţării noastre în plan european şi internaţional”, se afirmă într-un comunicat al PNL remis, miercuri, AGERPRES .
„În ciuda eforturilor liderilor PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, de a cosmetiza în fel şi chip acţiunile legislative îndreptate împotriva independenţei Justiţiei din România, Comisia Europeană a luat poziţie de la cel mai înalt nivel, arătând că nu a fost indusă în eroare de campaniile de manipulare din ţară. Costul pentru România al acestei poziţii oficiale a preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui, Frans Timmermans, este afectarea gravă a imaginii ţării noastre în plan european şi internaţional. Însă aceasta este poziţia la care au fost obligaţi de către gruparea Dragnea – Tăriceanu”, se arată în comunicatul PNL.
Liberalii adaugă că, în fapt, „România a fost pusă la colţ în Uniunea Europeană din cauza politicienilor iresponsabili de la Bucureşti, care insistă să urmărească fără scrupule o agendă personală cu scopul de a-şi soluţiona problemele penale pe altă cale decât cea a instanţelor de judecată”.
„Mai mult, România riscă sancţiuni de natură financiară, prin tăierea de fonduri europene, dar şi de natură politică, prin suspendarea dreptului de vot în Consiliul European, dacă majoritatea parlamentară continuă aceste demersuri toxice care neagă principiul egalităţii în faţa legii”, precizează sursa citată.
Totodată, PNL face apel la parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR de a-şi reconsidera „în ultimul ceas” poziţia.
„Întrucât nu ne punem speranţe în disponibilitatea liderilor PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, de a înţelege gravitatea situaţiei în care ne aflăm, PNL face un ultim apel la parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR de a se trezi din beţia puterii şi de a-şi reconsidera în ultimul ceas poziţia. Nimeni din UE nu va accepta compromiterea întregului sistem judiciar al unei ţări de dragul unor lideri cu probleme în Justiţie”, se spune în comunicat.
PNL mai susţine că, până-n prezent, poziţiile externe referitoare la demersurile împotriva Justiţiei au fost ignorate de majoritatea parlamentară.
„Partenerii strategici ai României au transmis până acum nenumărate semnale prin care dezavuează demersurile împotriva Justiţiei, de la Departamentul de Stat al SUA până la ambasadele statelor occidentale la Bucureşti, de la Consiliul Europei prin intermediul GRECO până la Comisia Europeană, care a dat avertismente în cadrul Raportului MCV. Până în prezent, toate aceste poziţii au fost ignorate de majoritatea parlamentară sau chiar răstălmăcite şi transformate în poziţii contrare celor exprimate”, potrivit aceluiaşi comunicat.
În altă ordine de idei, PNL reafirmă că a acţionat pe cale parlamentară în acord cu principiile asumate pentru protejarea independenţei Justiţiei, egalităţii şi domniei Legii şi, în acest sens, a sesizat Curtea Constituţională cu privire la modificările legislative şi a cerut CCR consultarea Comisiei de la Veneţia, în acord cu solicitările prealabile ale Comisiei Europene. „În continuare, PNL va folosi toate pârghiile parlamentare şi legale pe care le are la dispoziţie în calitate de partid parlamentar pentru a împiedica atacurile la adresa independenţei Justiţiei”, se conchide în comunicat.
Comisia Europeană a transmis miercuri că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi cere Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din Justiţie.
„Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, publicată pe site-ul Comisiei. AGERPRES