Duma de Stat a Rusiei a adoptat astăzi o declaraţie cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova. Decizia legislatorilor ruşi a fost dezaprobată de analiştii politici de la Chişinău, care au calificat-o ca fiind o tentativă a Moscovei de a-şi menţine influenţa în ţările din CSI, comunică MOLDPRES.
Solicitat de agenţie, analistul politic Corneliu Ciurea a spus că declaraţia deputaţilor ruşi este exprimarea unei decizii politice a Moscovei. „Moscova nu este mulţumită de legea anti-propagandă, chiar dacă ea nu vizează direct sursele media ruse şi nu cred că această declaraţie adoptată astăzi va avea consecinţe grave pentru Republica Moldova”, a opinat Ciurea.
Şi analistul Oazu Nantoi a menţionat pentru agenţie că “Federaţia Rusă este un stat grav bolnav de imperialism, iar deputaţii din Dumă s-au comportat ca atare”.
În dimineaţa zilei de astăzi, deputații din Duma de Stat a Federației Ruse au adoptat o declarație cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova. În text, legislatorii ruşi invocă faptul că interdicția difuzării programelor analitice ruse pe teritoriul Republicii Moldova este o încălcare a normelor juridice internaționale în domeniul accesului liber la informații. De asemenea, deputații ruși califică astfel de acțiuni drept „un alt act anti-rus”.
Tot astăzi deputaţii ruşi au îndemnat Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa să dea o notă legii anti-propagandă, adoptată în R. Moldova, şi au cerut conducerii Rusiei să întreprindă o serie de măsuri în scopul găsirii altor căi și metode ca produsele jurnalistice ruse să ajungă în casele moldovenilor.
Într-un interviu, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a specificat că “Duma de stat a Rusiei ar trebui să ia mai întâi în discuţie campaniile agresive de manipulare promovate de mai multe televiziuni din Rusia, în care Moldova este prezentată umilitor, moldovenii sunt făcuţi în toate felurile, iar ceea ce se întâmplă în ţara noastră este prezentat prin lungi reportaje pline de minciuni. Ne-am fi dorit, de asemenea, ca Duma să ia în discuţie modul abuziv în care FSB şi alte instituţii ale statului acţionează împotriva Republicii Moldova şi a oficialilor noştri. În realitate însă, avem de-a face cu o implicare tot mai evidentă a unor entităţi din Federaţia Rusă în activitatea politică din țara noastră”.
La finele anului trecut Legislativul de la Chişinău a adoptat un proiect de lege ce prevede modificarea Codului Audiovizualului. Documentul stabileşte că va fi permisă transmisia pe teritoriul Republicii Moldova doar a programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, document ce nu a fost ratificat de către Federația Rusă.
Legea a fost respinsă de două ori de şeful statului Igor Dodon şi a fost promulgată la 10 ianuarie, de președintele Parlamentului, Andrian Candu, după decizia Curţii Constituționale care a constatat că există circumstanțe care justifică interimatul funcției de șef al statului pentru promulgarea acesteia.