Delegația Parlamentului R. Moldova participă la sesiunea de toamnă a APCE

Chişinău, 9 oct. /MOLDPRES/. Delegația Parlamentului R. Moldova participă la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Reuniunea se desfășoară la Strasbourg, în perioada 9-13 octombrie, informează MOLDPRES.

Din componența delegației parlamentare fac parte: șeful delegației naționale la APCE, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza, vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, vicepreședintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Natalia Davidovici și secretarul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Constantin Starîş.

Agenda reuniunii include dezbateri pe marginea mai multor subiecte de actualitate, printre care: asigurarea păcii în Ucraina și a securității durabile în Europa, discuții privind moartea migranților pe mare, situația umanitară în regiunea Karabah ș.a.

Printre subiectele abordate în cadrul sesiunii de toamnă se regăsesc și cele referitoare la rolul Consiliului Europei în prevenirea conflictelor, restabilirea credibilității instituțiilor internaționale și promovarea păcii globale; provocările ideologiei de extremă dreaptă pentru democrație și drepturile omului în Europa; software-ul Pegasus, produse similare de spionaj și supravegherea secretă de stat.

De asemenea, în cadrul unei ceremonii speciale, urmează să fie acordat premiul „Václav Havel” în domeniul drepturilor omului pentru anul 2023.