Câteva ore de activitate fizică pe săptămână, chiar şi de intensitate uşoară, cum ar fi plimbarea pe jos sau grădinăritul, reduc riscul de decese la bărbaţii vârstnici, chiar şi atunci când perioadele de efort moderat durează doar câteva minute, sugerează un studiu publicat marţi, citat de AFP.
Volumul total al activităţii fizice, chiar şi de intensitate uşoară, este asociat cu un risc mai scăzut de deces din orice cauză, au subliniat autorii studiului publicat în British Journal of Sports Medicine.
Potrivit cercetării, fiecare jumătate de oră suplimentară de activitate pe zi, precum mici activităţi de grădinărit sau ieşirea la plimbare cu câinele, au fost asociate cu o diminuare cu 17% a riscului de deces. După cum era de aşteptat, o jumătate de oră în plus de activitate moderată până la intensă reduce în continuare riscul de deces cu 33%.
„Liniile directoare din Marea Britanie şi SUA privind activitatea fizică nu menţionează (până acum) niciun beneficiu al unei activităţi de intensitate scăzută”, a declarat pentru AFP Barbara Jefferis, epidemiolog în cadrul University College London.
„Însă, rezultatele studiului sugerează că toate activităţile fizice, oricât de modeste, sunt benefice”, a spus ea.
Conform recomandările actuale din Marea Britanie, sunt necesare cel puţin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă, susţinute în cadrul unor perioade de cel puţin zece minute, notează cercetătorii. Însă, potrivit studiului care a monitorizat aproape 1.200 de septuagenari şi octogenari care nu fuseseră diagnosticaţi cu boli cardiace, doar 16% dintre aceştia au reuşit să se plieze pe aceste secvenţe de exerciţii de cel puţin zece minute.
Totuşi, două treimi dintre aceştia au reuşit să atingă timpii de activitate recomandaţi, însă perioadele de mişcare au fost mai mici de 10 minute.
Recrutarea participanţilor s-a bazat pe datele în cadrul studiului ”British Regional Heart Study” care a început în 1978 şi a inclus aproape 8.000 de persoane cu vârste între 40 şi 59 de ani din 24 de oraşe britanice.
Din 2010 până în 2012, cei 3.137 de supravieţuitori au efectuat un examen medical şi au răspuns la întrebări privind stilul de viaţă şi calitatea somnului.
Studiul s-a concentrat în final pe 1.118 de bărbaţi care au purtat timp de şapte zile un dispozitiv pentru monitorizarea volumului şi a intensităţii exerciţiilor fizice efectuate. Aceste persoane, care aveau o vârstă medie de 78 de ani, au fost apoi monitorizate timp de cinci ani, perioadă în care 194 au decedat.
S-a observat că durata totală a timpului dedicat exerciţiilor a fost mai importantă decât timpul alocat acestora. Astfel, persoanele care s-au angajat în perioade scurte de activitate fizică de intensitate moderată (mersul pe jos în ritm vioi, tunderea gazonului, înotul şi altele) au avut aceleaşi şanse de a-şi prelungi viaţa ca şi cele care au făcut aceste activităţi în mod regulat pentru perioade mai lungi de timp.
În ambele grupuri, riscul de deces a fost cu 40% mai mic decât cel al persoanelor sedentare.
Autorii studiului au amintit că acest tip de cercetare nu permite stabilirea formale a unei relaţii cauză-efect.
Nu se cunoaşte cu certitudine dacă aceste observaţii sunt aplicabile femeilor mai în vârstă chiar dacă, în principiu, nu există niciun motiv pentru a obţine rezultate diferite, au adăugat cercetătorii.AGERPRES