SMURD, Pompierii, DNA, Biserica, diaspora, DIICOT, SRI, Justiţia sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor, ultimele locuri fiind ocupate de FMI, ONG-uri, sindicate, Parlament şi partide, relevă un raport de cercetare IRES privind bilaţul politic al anului 2014.
SMURD este creditat cu multă (48%) sau foarte multă (40%) încredere de 88% dintre subiecţi, doar 10% spunând că au puţină încredere în acest serviciu, iar 2% nu pot aprecia. Pompierii se bucură de foarte multă încredere din partea a 36% dintre cei chestionaţi şi de multă încredere din partea a 54%, procentul celor care spun că au puţină încredere în ei fiind de 10%.
Încrederea în Armată se situează la nivelul a 81% dintre subiecţi, doar 18% având puţină sau foarte puţină încredere.
Direcţia Naţională Anticorupţie este considerată de 66% dintre repondenţi o insituţie de încredere, iar 30% spun că au puţină sau foarte puţină încredere.
În Biserică au încredere multă sau foarte multă 66% dintre subiecţi, iar procentul celor care au puţină sau foarte puţină încredere este de 33%.
În diaspora au încredere 60% dintre români, în timp ce 34% spun că au puţină sau foarte puţină încredere.
În cazul DIICOT 58% au încredere iar pentru 35% aceasta este puţină sau foarte puţină. În ceea ce priveşte SRI, peste jumătate dintre cei chestionaţi (58%) au încredere în instituţie, iar 32% au puţină sau foarte puţină încredere.
Încrederea în Justiţie, în general, este de 54%, cei care au încredere puţină sau foarte puţină reprezentând 44% din eşantion.
Încrederea în Jandarmerie este declarată de 62% dintre cei chestionaţi, în timp ce 34% au puţină sau foarte puţină încredere.
Procentul celor care au încredere în şcoala românească este de 51%, aproape egal, 46%, fiind al celor care au încredere puţină sau foarte puţină.
Încrederea în Uniunea Europeană este multă şi foarte multă pentru 63% dintre cei intervievaţi şi puţină sau foarte puţină pentru 34%.
Jumătate dintre repondenţi (52%) au încredere multă şi foarte multă în Poliţie, dar şi procentul celor care au încredere puţină şi foarte puţină este apropiat ca nivel (42%).
Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi au încredere multă şi foarte multă în Preşedinţie, în timp ce 43% au încredere puţină şi foarte puţină în această instituţie.
Şi în cazul BNR, mai mult de jumătate dintre repondenţi (55%) au multă sau foarte multă încredere, 39% afirmând că au puţină sau foarte puţină.
Aproape jumătate dintre subiecţi (49%) spun ca au multă sau foarte multă încredere în mass media, acelaşi fiind şi procentul celor care spun că au puţină sau foarte puţină încredere în presă. În ceea ce priveşte Facebook 42 % au multă şi foarte multă încredere, iar 36% au puţină sau foarte puţină încredere.
Academia Română se bucură de încrederea a 57% dintre subiecţi, 31% spunând că au puţină sau foarte puţină încredere în instituţie.
Primăriile nu se bucură de prea multă încredere, 59% dintre repondenţi spunând că au puţină sau foarte puţină încredere, în timp ce 40% spun că au multă sau foarte multă încredere în autoritatea locală.
În ceea ce priveşte încrederea în primul-ministru, 70% dintre cei chestionaţi spun că au puţină sau foarte puţină încredere, 28% având multă sau foarte multă încredere în şeful Executivului.
În cazul Avocatului Poporului, procentul celor care au multă şi foarte multă încredere (40%) este depăşit de procentul celor care au încredere puţină sau foarte puţină în instituţie (49%).
Încrederea în sistemul de sănătate este puţină sau foarte puţină pentru 67% dintre subiecţi, doar 32% spunând că au multă sau foarte multă încredere.
Încrederea în FMI este puţină sau foarte puţină în cazul a 52% dintre cei chestionaţi, doar 30% având încredere multă sau foarte multă în această instituţie.
ONG-urile beneficiază de încrederea a 26% dintre cei chestionaţi, 62% spunând că au puţină sau foarte puţină încredere în organizaţiile neguvernamentale.
Ultimele locuri în topul încrederii sunt ocupate de sindicate, Parlament şi partidele politice. Raportul multă/foarte multă – puţină/foarte puţină încredere în cazul sindicatelor este de 25-57%.
Conform cercetării, 89% dintre români au încredere puţină (43%) şi foarte puţină (46%) în Parlament, doar 9% declarând că au multă (7%) sau foarte multă (2%) încredere în forul legislativ. Nivelul încrederii în Parlament este comparabil cu cel al încrederii în partidele politice. Astfel, 87 % dintre repondenţi au puţină (43%) sau foarte puţină încredere (44%), doar 10% spunând că au multă (7%) sau foarte multă (2%) încredere în formaţiunile politice.
Cerecetarea a fost realizată în perioada 18-19 decembrie, pe un eşantion multistratificat, probabilist, de 1.147 de subiecţi cu vârsta peste 18 ani. Eroarea maximă tolerată este de +/- 2,9%.