Breaking News

Mai multe manifestări consacrate Zilei Victoriei au avut loc la Chișinău

Veterani de război, rude și prieteni ai acestora, deputați, miniștri, funcționari publici, s-au adunat astăzi la Complexul Memorial „Eternitate” cu ocazia Zilei Victoriei și au depus flori în amintirea eroilor căzuți pe câmpul de luptă, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat șeful statului, Igor Dodon, președintele Parlamentului, Andrian Candu și prim-ministrul Pavel Filip, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

Solicitat de MOLDPRES, veteranul celui de-al Doilea Război Mondial, Gheorghe Copiimulți, din satul Hârcești, raionul Ungheni, în vârstă de 99 de ani, a menționat că a luptat pe front din 1944, din Polonia până la Berlin. ”Acolo, am capturat 20 de ostași germani. M-am întors acasă abia în anul 1946. Mă bucur că am ajuns la această vârstă și le doresc tuturor pace și sănătate”, a afirmat veteranul de război.

La rândul său, Petrea Mihăilă, în vârstă de 78 de ani, președintele Asociației marinarilor ”A. Marinescu” din satul Văsieni, raionul Ialoveni, a afirmat că a venit să aducă un omagiu celor căzuți în război. ”La război a luptat tatăl meu și moșul meu. Trebuie să cinstim memoria celor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă. Asociația pe care o conduc numără 30 de marinari, care au nevoie de ajutorul nostru. Adeseori ne adunăm și ne amintim de camarazii noștri, trecuți din viață. Noi n-am fost la război, dar am apărut hotarele țării”, a mai spus Petrea Mihăilă.

A urmat Marșul Memoriei „Regimentul nemuritor”. În fruntea mulțimii s-a aflat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Coloana a pornit de la Arcul de Triumf, ajungând la Complexul Memorial „Eternitate”.

În aceeași zi, Partidul Comuniștilor și Consiliul Republican al Veteranilor a organizat un concert de muzică militară și patriotică la monumentul „Luptătorilor pentru puterea sovietică”, de lângă Cinematograful Gaudeamus. După concert, cei prezenți la eveniment s-au îndreptat spre Complexul Memorial „Eternitate” pentru a depune flori la mormintele celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Astăzi dimineață, în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, Partidul Democrat din Moldova a dat startul seriei de acțiuni dedicate Zilei Europei și Zilei Victoriei. Programul a inclus: terci ostășesc, fanfară, antrenamente ale câinilor salvatori, desene pe asfalt, tradiții și cântece populare, „Hora prieteniei și a păcii”, și surprize de la maestrul Eugen Doga. De la ora 19.00, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc un concert susținut de către Irina Rimeș, formația „Blue”, Delia, solistul trupei Modern Talking, Thomas Anders.

Cu ocazia Zilei Victoriei și comemorării eroilor căzuți pentru integritatea Patriei, 1717 de persoane vor beneficia de ajutor material unic. Veteranii de război vor primi câte un ajutor material în valoare de 10 mii de lei, iar persoanele care nu au participat direct în război, dar au asigurat acțiunile de luptă – câte 5000 de lei.