Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a anunţat că Statele Unite s-au retras din Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, catalogând consiliul drept „părtinitor”, în special faţă de Israel, informează site-ul postului BBC News.
Haley a declarat că organismul internaţional „batjocoreşte drepturile omului” şi lansează acuzaţii împotriva unor „state cu un palmares pozitiv în domeniul drepturilor omului pentru a distrage atenţia de la cei care încalcă drepturile”.
Washingtonul a criticat în repetate rânduri faptul că este permis ţărilor care încalcă drepturile omului să fie membre ale consiliului cu sediul la Geneva.
Pe de altă parte, activiştii sunt de părere că retragerea SUA va afecta eforturile de monitorizare si penalizare a abuzurilor comise de diverse ţări de pe glob.
Decizia Washingtonului vine în contextul în care organismul ONU a criticat politicile Administraţiei Donald Trump în ceea ce priveşte imigraţia, în special separarea copiilor imigranţi de părinţi la frontiera SUA-Mexic.
Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, a declarat că decizia SUA este „regretabilă”, argumentând că deşi este necesară reformarea consiliului, organismul are un rol „crucial în privinţa tragerii la răspundere” a ţărilor care comit abuzuri.
Pe de altă parte, Benjamin Netanyau, premierul Israelului, a salutat decizia „curajoasă” a Administraţiei Trump.
Israelul a fost în repetate rânduri ţinta criticilor Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în legătură cu situaţia palestinienilor din această ţară.