MEN a lansat în consultare publică proiectul Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare

Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat miercuri în consultare publică proiectul Metodologiei-cadru care reglementează organizarea şi desfăşurarea competiţiilor şcolare, ce prevede în premieră plata cadrelor didactice implicate în organizarea etapelor judeţene şi naţionale, dar şi desfăşurarea etapei naţionale a olimpiadelor, de regulă, în universităţile de stat din România.

Potrivit unui comunicat de presă al MEN, sintagma „competiţii şcolare” include olimpiadele şcolare şi concursurile şcolare organizate pe discipline de învăţământ, interdisciplinare, multidisciplinare, transdisciplinare/ calificări şi domenii de pregătire profesională, concursuri de creaţie, concursuri şi festivaluri cultural-artistice, campionate şi concursuri sportive şcolare pentru elevi, acestea având caracter ştiinţific, tehnico-aplicativ, cultural-artistic şi sportiv.

„Metodologia respectă principiul egalităţii de şanse şi, în egală măsură, susţine performanţa şcolară înaltă, stabilind subiecte unice, pe ţară, la etapa judeţeană a olimpiadelor şcolare şi acordând, în baza unui clasament naţional, locuri suplimentare la etapa naţională a olimpiadei. Numărul participanţilor la etapa naţională este de 70 elevi/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie şi 60 elevi/an de studiu la celelalte olimpiade care se organizează în toate judeţele şi sectoarele municipiului Bucureşti. Se califică, la etapa naţională, cei 47 de câştigători ai etapei judeţene, din cele 41 de judeţe şi şase sectoare ale municipiului Bucureşti, la care se adaugă 23, respectiv 13 locuri suplimentare/an de studiu, conform ierarhiei din clasamentul naţional”, se arată în comunicat.

Proiectul prevede că selecţia membrilor comisiilor centrale ale olimpiadelor naţionale se realizează, pe baza aplicaţiilor candidaţilor în platforma brainmap.ro, de către o comisie de selecţie a MEN care va avea în vedere principiul calităţii în educaţie.

Tot în vederea creşterii calităţii condiţiilor de organizare şi desfăşurare a olimpiadelor naţionale, se va dubla alocarea financiară pentru elevii şi cadrele didactice participante la etapa naţională a olimpiadelor şcolare, de la 50 lei/persoană/zi la 100 lei/persoană/zi pentru serviciile de masă şi cazare.

„În premieră, este prevăzută plata cadrelor didactice implicate în organizarea etapelor judeţene şi naţionale. Aceasta se va face similar plăţii cadrelor didactice implicate în examenul naţional de Bacalaureat, cu excepţia evaluatorilor, ale căror remuneraţii sunt dublate, comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrărilor de la examenul de Bacalaureat”, afirmă aceeaşi sursă.

O altă noutate a acestui proiect de metodologie o reprezintă modalitatea de evaluare a lucrărilor elevilor participanţi la etapa judeţeană a olimpiadelor şcolare. Aceasta se va realiza în alt judeţ (judeţul evaluator) decât cel în care a susţinut proba candidatul (judeţul de origine), ceea ce creşte gradul de obiectivitate în aprecierea lucrărilor şi siguranţa stabilirii unei reale ierarhii naţionale a valorilor. Soluţionarea contestaţiilor se va face, de asemenea, în alt judeţ decât judeţul de origine şi judeţul evaluator.

Particularităţile olimpiadelor date de specificul disciplinei vor fi prevăzute prin regulamente specifice de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare elaborate şi aprobate la nivelul MEN. AGERPRES