IAȘUL – ORAȘUL POEZIEI
În acest prim weekend al luni august, în fața Primăriei Municipiului Iași, a început ”maratonul” celor 45 de recitaluri de poezie, pe care organizatorii intenționează să-l dedice concetățenilor plecați să muncească în străinătate, în toate sfârșiturile de săptămână ale lunii august, lună în care ”stranierii” vin acasă. ”În fața Primăriei nu doar se protestează, se spune poezie”! A devenit sloganul acestui eveniment, integrându-se imediat în peisajul de sensibilitate și emoție vizibilă a spaţiului ocupat de rostirea poeziei, de acordurile muzicii, dar și de atenţia și de trăirea accentuată a ascultătorului avizat de mesaje lirice. Poezia la Iași este la ea acasă datorită acestui public care poate își asumă modificarea ADN-ului în direcția sporirii apetitului spre acest gen dezarmant de reacție, chiar și față de toate nebuniile și ipocriziile timpului prezent. Nu mai trebuie să demonstrăm că Iașul este spațiul în care s-a dat tot timpul ”tonul la cântec” pentru marile evenimente rămase în istoria acestui popor ca fiind cruciale destinului poporului român. Niciodată Iașul nu a absentat de la marile confruntări intelectuale, dar și armate în urma cărora România a fost salvată sau pusă în valoare la adevărata ei dimensiune. Tot Iașul a fost cel care a cedat primul, fără a avea aroganța de a fi acoperit de explicația ”cel mai deştept cedează”. De fiecare dată când a fost nevoit să facă acest pas înapoi a pus mai presus de interesele sale regionale sau locale, interesul național. Ceilalți, în favoarea cărora Iașul a cedat, s-au dovedit a fi mărunte conștiințe, din categoria teleormăneanului, cel care nu a reușit (ca și înaintașii săi zonali) să înțeleagă că ”Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor” (după cum avea să sesizeze, paradoxal, un gorjean de-al sudului, Tudor Vladimirescu).
Iașului trebuie să i se recunoască acest merit de conștiință vie a conducătorilor săi din toate timpurile. Aceștia au reușit să se descurce mai mult singuri decât ajutați, dar nu pentru că posibilele ajutoare ar fi încurcat, ci pur și simplu pentru că ele nu au fost acordate niciodată la modul efectiv, decât prin vorbe frumoase, promisiuni tentante, spectaculos caligrafiate, dar… niciodată onorate până la capăt.
Această șansă de a te descurca singur, izvorâtă și consolidată din neșansa de a te baza pe cel pentru care tu, capitală a Moldovei, ai cedat (chiar dacă la acea vreme erai mult mai prosperă decât ”turcitul București”), te-a făcut să fii mult mai atentă la ce ai tu mai de preț, la care îți sunt valorile tale reale, numai bune de puse la treabă, să te reprezinte, să te facă să te impui chiar dacă nu ai fost invitat (decât rar de tot) la masa din sufragerie, locul tău fiind de regulă, la masa servitorilor. Paradoxal este și faptul că această atitudine, de această dată la nivel continental, este pusă pe seama României, ca țară, când trebuie să se adune alături de celelalte ţări al Uniunii Europene, cu drepturi depline, egale, deținătoare a votului care contează.
Dar să revenim la poezie, la ceea ce știe Iașul să facă cel mai bine, referindu-mă deja la metafora poeziei, aceeași stare de bine a artei în general, în care Iașul excelează, chiar dacă, tot ”codița politicului” ne-a vitregit de o serie de recunoașteri internaționale, care ar fi acționat doar ca o confirmare a ceea ce de fapt Iașul a ajuns să fie. Întâmplarea din primul weekend din fața Primăriei Municipiului Iași confirmă ceea ce am scris până acum, referitor la interesul pe care ieşeanul îl are față de artă în general și față de poezie în special. Simpla întâmpinare a acestuia de către moderatorul recitalului: Bine ați venit din nou la întâlnirea cu poezia, a reușit aducerea la același numitor comun a stării pe care poeții prezenți au fost în măsură să o transmită unui public pregătit să primească emoția harului de a scrie, citi și înțelege/recepta mesajul liric, ca pe un limbaj cunoscut de la nașterea celor ce sunt ieșeni. O astfel de apreciere mă face să simt ușurința afirmării următoare (adresată celor prezenți pe pietonalul Ștefan Cel Mare și Sfânt, la orele 18.30): ”Să recunoaştem că sunteți publicul ideal pentru poezie. Vă pot numi chiar esența auditoriului destinat poeziei. Unic, de profunzimi greu de imaginat, dar care pot fi citite privindu-vă adânc în ochi, prin aceste porți ale sufletului prin care poezia intră fie în pas de dans, în pas adunat de drumeț ajuns în cetate
anume pentru a vă bucura semnificativa poezi a limbii române”.
De această data au fost spuse poezii cu bucuria celui care scrie pentru oameni, pentru semenii săi. Le-au fost adus aminte celor plecați la muncă în străinătate, de exemplu, că au lăsat aici un acasă, fără de care ei nu sunt întregi. Le lipsește, acolo unde muncesc: liniștea sufletească și rădăcinile dorului de cei dragi, de casă, de prieteni, de mediul în care au crescut. Aceste lipsuri reale și dureroase, ca orice rană deschisă, pot fi vindecate mai ales cu ajutorul poeziei, care va fi rostită în toate cele patru weekend-uri ale lunii august, astfel încât organizatorii vor încerca să ofere o cură intensive de poezie, muzică, sensibilitate și emoție.
Astăzi și mâine vă dăm o primă întâlnire cu poezia importantă a literaturii române, de la Suceava la Iași, de la Vasile Tudor, Gellu Dorian, Radu Florescu, Nicolae Sava și până la Iași la Cassian Maria Spiridon. În fața Primăriei Municipiului Iași s-a ascultat și se va mai asculta din poezia semnificativă a literaturii române actuale, fără a fi neglijată poezia tânără, puternică, robustă, imposibil de ignorat.
Fiți martorii și în același timp participanții LA SCRIEREA ACESTEI PAGINI DE ISTORIE LITERARĂ, aici, la Iași, orașul Poeziei, capitala Europeană a Poeziei orașul care găzduiește patru mari evenimente literare, de importanţă internațională: Zilele Revistei Convorbiri literare, spațiul în care poporul roman și-a construit identitatea sa națională. Cel mai mare festival European de poezie ”Poezia la Iași”. Festivalul Internaţional de literatură și traduceri FILIT. Gala Scriitorii Anului aflată anul acesta (în noiembrie) la a III-a ediție, consacrându-se deja ca fiind o replica viabilă a Galelor Uniter pentru teatru. Patru mari evenimente care impun Iașilor statutul de oraș cultural comparabil cu marile capitale culturale ale lumii.
ADI CRISTI