Multe documentare, filme clasice, remake-uri horror, sau cu tentă politică, dar şi filme în limba engleză ale unor cineaşti francofoni, ca Xavier Dolan şi Mélanie Laurent, figurează în „meniul” Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, care îşi deschide joi porţile, relatează AFP.
Peste 300 de filme sau documentare, din 74 de ţări, vor fi prezentate între 6 şi 16 septembrie, la cea de-a 43-a ediţie a Toronto International Film Festival (TIFF) – cel mai important festival cinematografic din America de Nord.
Acest eveniment, care atrage sute de actori şi de cineaşti, este de asemenea o etapă importantă pentru producătorii şi distribuitorii de filme, care speră să le fie deschisă calea spre premiile Oscar. Printre vedetele aşteptate anul acesta figurează Alec Baldwin, Robert Redford, Penelope Cruz, Hilary Swank, Matthew McConaughey, sau vedeta rap locală Drake.
Mai mulţi cineaşti francofoni îşi fac debutul anul acesta la Toronto cu filme în limba engleză, precum regizorul născut la Quebec Xavier Dolan, care îşi prezintă noul film, ‘The death and life of John F. Donovan, primul în limba lui Shakespeare.
De asemenea realizatoarea franceză Mélanie Laurent prezintă lungmetrajul ‘Galveston’, care transpune pe marele ecran primul roman al lui Nick Pizzolatto, creatorul serialului de succes ‘True Detective’. Regizorul chilian Sebastian Lelio, laureat cu Oscar anul acesta pentru ‘Una mujer fantastica’, va prezenta în premieră la festival noul său film ‘Gloria Bell’, o variantă în engleză, cu Julianne Moore ca protagonistă, a filmului său ‘Gloria’ din 2013.
„Vom vedea anul acesta cineaşti care încearcă să transpună fiecare, în modul său diferit, schimbările la care asistăm în societatea noastră”, a declarat directorul festivalului, Cameron Bailey. El a citat ca exemplu, ‘Widows’, thrillerul lui Steve McQueen, cu Viola Davis sau ‘High Life’ de Claire Denis, cu Juliette Binoche şi Robert Pattison în rolurile principale.
Dincolo de povestea unui jaf, McQueen – al cărui film ’12 Years a Slave’ câştigase premiul publicului la Toronto înainte de a fi recompensat cu un Oscar pentru cel mai bun film în 2014 – prezintă portretul oraşului Chicago, viaţa sa politică, tensiunile sociale şi rasiale cu care se confruntă, notează M. Bailey.
În timp ce realizatoarea Claire Denis foloseşte ca fundal pentru filmul său relaţiile între sexe.
Studiourile hollywoodiene aspiră să insufle o nouă tinereţe filmelor horror clasice, precum ‘Predator’ sau ‘Halloween’.
Meniul celei de-a 43-a ediţii a TIFF este bogat şi în documentare cu portrete dedicate lui Quincy Jones, emblematicul compozitor şi producător muzical american, maestrului suedez Ingmar Bergman, sau legendarei soprane Maria Callas.
Pentru amatorii de politică, Michael Moore îşi face revenirea cu o cronică a alegerilor americane din 2016 şi a preşedinţiei lui Donald Trump în ‘Fahrenheit 11/9’, un fel de continuare la ‘Fahrenheit 9/11’ din 2004, despre preşedinţia Bush.
‘American Dharma’, un portret al lui Steve Bannon, fosta mână dreaptă a lui Donald Trump, figurează de asemenea în program precum şi documentarul despre Vladimir Putin, ‘Putin’s witnesses’, sau ‘Meeting Gorbachev’ de Werner Herzog.
Unele filme care vor fi proiectate la Toronto: ‘A Star is Born’ cu Lady Gaga, ‘First Man’, cu Ryan Gosling despre astronautul Neil Armstrong, ‘Les Frčres Sisters’ al lui Jacques Audiard, cu Joaquin Phoenix şi Jake Gyllenhaal, au fost deja prezentate la Mostra din Veneţia.
La ediţiile precedente, filme ca ‘Spotlight’, ‘Slumdog Millionaire’, sau ‘The King’s Speech’, care a câştigat premiul publicului, au fost recompensate cu premii Oscar. În 2017, TIFF a propulsat ‘Moonlight’, în regia lui Barry Jenkins, pe orbita Oscarurilor, primind în acelaşi an statueta pentru cel mai bun film. AGERPRES