Peste 70% din maladii și afecțiuni se transmit prin intermediul mâinilor murdare, în special bolile diareice acute, astfel încât spălatul pe mâini este una din cele mai eficiente și accesibile modalități de prevenire a multor boli, susțin specialiștii în sănătate. Pentru a sensibiliza populaţia cu privire la acest subiect, autorităţile au lansat astăzi, când este marcată “Ziua Internațională a spălatului pe mâini”, o campanile de informare, comunică MOLDPRES.
Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, tema Zilei Internaționale a spălatului pe mâini este axată anul acesta pe legătura dintre spălarea pe mâini și alimente, inclusiv igiena alimentară și nutriție, sloganul zilei fiind „Mâinile curate – o rețetă pentru sănătate!”.
Specialiştii estimează că o treime dintre cazurile de diaree pot fi asociate cu igiena alimentară precară, aceste boli constituie una din cauzele majore ale decesului în medii cu venituri scăzute, în special, în rândul copiilor sub cinci ani.
Medicii anunţă că mâinile sunt principalii purtători ai germenilor care cauzează boli. Din acest motiv este recomandat ca acestea să fie spălate înaintea meselor dar şi după. Mâinile trebuie spălate şi după călătoriile în transportul public, joaca cu animalele etc.
Conform datelor Agenţiei pentru Sănătate Publică, situaţia privind infectarea cu boli diareice acute în Republica Moldova este considerată nefavorabilă. Anual, în țară sunt înregistrate circa 20 mii de cazuri de boală, inclusiv zeci de decese la copiii sub vârsta de cinci ani.