Scriitorul columbian Juan Gabriel Vasquez deschide serile dedicate literaturii de la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM), care are loc de marţi până sâmbătă, la Muzeul de Artă (Sala Barocă) şi la Galeria Calpe.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, transmis AGERPRES, miercuri, începând cu ora 18,00, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara, Juan Gabriel Vasquez va citi un fragment din cea mai recentă carte a sa tradusă anul acesta în limba română – romanul „Forma ruinelor”, apoi va intra în dialog cu jurnalistul şi scriitorul Marius Constantinescu.
Un scriitor care-şi împarte viaţa între două continente, multipremiat şi tradus cu succes la edituri prestigioase din întreaga lume, Juan Gabriel Vasquez s-a născut în 1973, la Bogota.
După ce şi-a încheiat studiile de Drept la Universidad de Rosario din oraşul natal, a plecat la Paris, unde a obţinut un doctorat în literatură latino-americană la Sorbona. A trăit în Belgia şi la Barcelona înainte de a se întoarce în Columbia.
A publicat până în prezent şapte romane: „Persona” (1997), „Alina suplicante” (1999), „Los informantes” (2004), „Historia secreta de Costaguana” (2007), „El ruido de las cosas al caer” (2011). În 2013 îi apare „Reputaciones”, iar în 2015 – „La forma de las ruinas”. A mai publicat un volum de proză scurtă, „Los amantes de Todos los Santos” (2001), o biografie – „Joseph Conrad: el hombre de ninguna parte” (2004) şi volumul de eseuri „El arte de la distorsion” (2009).
A tradus din operele lui John Hersey, John Dos Passos, Victor Hugo şi E.M. Forster şi este editorialist al cotidianului columbian „El Espectador”.
În 2011 este distins cu Premia Alfaguara Novela şi în 2014 cu International IMPAC Dublin Literary Award, devenind astfel primul scriitor sud-american laureat al acestui premiu.
Juan Gabriel Vasquez este cunoscut cititorilor români datorită celor două romane apărute în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, la Editura Polirom: „Zgomotul lucrurilor în cădere” (2015) şi „Forma ruinelor” (2017).
FILTM este un proiect iniţiat în 2012, care îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă”, avându-i ca membri fondatori pe: Robert Şerban, Oana Boca Stănescu şi Ioana Gruenwald. Din 2014, echipa le reuneşte şi pe Oana Doboşi-Potcoavă şi Raluca Selejan.
Organizat de Fundaţia Politehnica Timişoara şi Headsome Communication, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara, susţinut de Consiliul Judeţean Timiş. AGERPRES