La Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) au fost inaugurate astăzi în premieră Zilele Științei, care se vor desfășura până la 10 noiembrie, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că ideea de a organiza acest eveniment aparține Consiliului Științific al Bibliotecii Naționale, condus de doctorul habilitat în filologie, Nelly Țurcan. ”Prima ediție a Zilelor Științei cuprinde trei dimensiuni de conținut: valorizarea științei în epoca contemporană, Biblioteca Națională – instituție de cercetare și Știința pe înțelesul tuturor. Considerăm că Biblioteca Națională este acea instituție, care prin activitatea ei de zi cu zi realizează această misiune. Ne dorim ca întreaga comunitate să cunoască mai mult despre Biblioteca Națională în calitate de instituție de cercetare”, a subliniat Elena Pintilei.
La rândul său, președintele Consiliului Științific al BNRM, Nelly Țurcan, a afirmat că biblioteca este un actor important în procesul de cercetare și de valorificare a rezultatelor științifice și în acest mod este pusă în valoare și biblioteca, și munca bibliotecarului. ”În aceste zile vom organiza un șir de activități pentru promovarea științei și a rezultatelor activității de cercetare. Toată comunitatea trebuie să știe cu ce se ocupă cercetătorii, pentru că știința este finanțată din bugetul de stat. Totodată, aceste evenimente contribuie la realizarea unui dialog între știință și societate”, a accentuat Nelly Țurcan.
În context, directorul adjunct al Institutului de Filologie Română ”B.P. Hasdeu” al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Nina Corcinschi, a subliniat că Zilele Științei constituie o conexiune a comunității academice cu manifestările din cadrul BNRM, care va avea drept consecință benefică vizibilitatea realizărilor științifice și promovarea științei în societate.
Cu ocazia acestui eveniment, la Biblioteca Națională au fost inaugurate astăzi opt expoziții.
Mâine, la ora 11.00, la Biblioteca Națională își va desfășura lucrările conferința publică „Fake News în epoca digitală”, iar poimâine, începând cu ora 10.00, aici vor avea loc trainingurile „Cum te protejezi de plagiat: recomandă bibliotecarul” și „Guvernarea electronică: servicii pentru utilizatori”.
Ziua Științei este sărbătorită în R. Moldova pe 10 noiembrie, începând cu anul 2010, în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, marcată în aceeași zi. Acest demers internațional, inițiat de UNESCO, are drept obiectiv promovarea rolului științei în viața cotidiană a întregii societăți.